NAGYVILÁG
Belföld
#Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
#Kiss Róbert Richard
Megközelítette a 2019-es rekordévet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a repülőtér kiemelkedő utasszámáról és a turizmus fejlődéséről beszélt az M1 adásában.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére 2023 minden szempontból sikeres év volt a repülőtér-üzemeltető számára. A tavalyi évben a COVID szinte minden „tünetét" sikerült megszüntetni a repülőtér működésében, ami többek között az utasszámokban is tükröződik.

A tavalyi év már azt mutatja, hogy visszaállt a járvány előtti szintre az utasforgalom. Budapestről számos új járat indult, több kínai városba is el lehet jutni közvetlenül, de indiai úticélról is tárgyalnak. Budapestről tavaly 39 légitársaság indított járatot, 131 útvonal volt a menetrendben. 2019-ben rekordnak számító, 16,2 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az áruforgalom pedig 135.000 tonna volt. 2023-ban az utasforgalom elérte a 14,7 millió utast, az áruforgalom pedig 200.000 tonna körül alakult, így rekordot döntött.

A kedvező adatokhoz minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy tavaly Budapest adott otthont az Atlékiai Világbajnokságnak. Nem csak augusztusba emelkedett az utasforgalom: márciustól minden hónapban elérte az utasok száma az 1 milliót. 2024-ben 16 milliónál is több utasra számítanak a repülőtéren.

"Hihetetlenül népszerű lett Magyarország és Budapest, hiszen ha itt megnézzük a Parlamentet, a Halászbástyát, az új épületeket, a Magyar Zene Házát, a kulturális kínálatot, az épített örökséget, a gasztronómiai felhozatalt, a szálláshelyek megújítását, akkor azt lehet mondani, hogy nagyon sokat fejlődtünk és biztonságos, jó úticél lettünk" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában.

A kormány szándékai szerint a magyar állam ismét többségi tulajdont szerezne a repülőteret üzemeltető cégbe. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint 2024 tavaszán köthetik meg a Liszt Ferenc reptér megvételéről szóló egyezséget.

Fotó: Facebook - Budapest Airport