AKTUÁLIS
#Demecser
#farongálás
Még mindig nincs ítélet a demecseri farongálás ügyében
​A vádlott következetesen mindent tagad, az ügyész szerint azonban kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a férfi tettével jelentős anyagi kárt okozott csak mert a napeleme árnyékba került.

A vádirat szerint 2021. október 23. és november 2. közötti – közelebbről meg nem határozható – időben B.T. vádlott Demecser fás, ligetes területén az önkormányzat tulajdonát képező platánfa törzsét megfúrta oly módon, hogy a talajtól 20 cm magasságban 11 db furatot készített, majd azokba gázolajat öntött azzal a céllal, hogy a fa pusztulását okozza. A vádlott ezen cselekményével az önkormányzatnak 7.350.000 Ft kárt okozott.


A férfi tagad. Állítása szerint neki semmi köze a platánfa megrongálásához. Bár a nyomozók házkutatás során találtak a fán talált lyukuak fúrására alkalmas eszközöket, mint például amerikánert és hozzá tartozó, pont a furatba illő fúrószálat - ügyvédje kijelentette, hogy a megtalált eszköz alkalmatlan a vádbéli cselkmény végrehajtásra.

Az előző tárgyaláson a szakértők anyagait ismertette a Nyíregyházi Járásbíróság bírája, de a védelem részéről újabb kérdések vetődtek fel. Bár a kérdéseket írásban kellett volna a bíróság részére eljuttatni, arra végül ismeretlen ok miatt nem került sor. Ellenben az ügyész az új információk alapján, miszerint a fa nem pusztult el arra lenne kíváncsi, hogy a fa megmentése és állagmegóvása mennyibe került. Az adatok ismeretében minden bizonnyal módosítani kell a vádiratot, hiszen arra alapozva jelölte meg a kárértéket, hogy a fa elpusztul.

Az ügyben várhatóan ez év márciusában lesz ítélet.