KULTÚRA
#kiállítás
#Mátyás Király
Mátyás király Kisvárdán
A Kisvárdai Járásbíróságon december 6-án megnyílt Szeifried Zoltán kisvárdai festő- és grafikusművész „Mátyás, a reneszánsz király” című tárlata, a „Nyitott Bíróság” program keretében.

A rendezvényt Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a járásbíróság elnöke nyitotta meg, aki tolmácsolta dr. Nyakó Zsuzsanna – a Nyíregyházi Törvényszék elnöke – üdvözlő szavait, és hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a bíróságnak fontos szerepe lehet a kulturális értékek megőrzésében, közvetítésében, a történelmi és helyi hagyományok ápolásában. Leleszi Tibor, a város polgármestere Mátyás király érdemeit hangsúlyozva Szeifried Zoltán példamutató munkásságát méltatta.

Beszédet mondott Szeregnyi László is, aki több évtizedes népművelő tevékenysége mellett több mint két cikluson keresztül a bíróság ülnökeként is tevékenykedett. A kiállításon mintegy 50, művészetet és irodalmat kedvelő érdeklődő gyűlt össze, s olyan neves személyek is megjelentek, mint Őry László, a Kárpátok Művészeti- és Kulturális Egyesület elnöke és Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója.

A Kisvárdai Járásbíróság dolgozói a megnyitót kulturális műsorral színesítették, zenei aláfestéssel megidézték Mátyás király reneszánsz udvarát. Dr. Gyüre Péter bíró Mátyás királyhoz kapcsolódó népmondát olvasott fel a bukovinai székely mondakörből.

A bíróság Mátyás király történelmi érdemei, a személyével azonosított igazságosság miatt méltán fogadta be az életéhez kapcsolódó festményeket és grafikákat.

A kiállítás január végéig tekinthető meg a Kisvárdai Járásbíróság épületében.