KULTÚRA
#elhunyt
#kocsis zoltán
Már hetek óta készült a halálra Kocsis Zoltán
Budapest — Életének szinte utolsó napjáig dolgozott – mondták a vasárnap elhunyt Kocsis Zoltánról pályatársai, művészkollegái.

Bátran nézett szembe a betegségével és mindvégig arra törekedett, hogy életművét szakmai igényességgel zárja le.

Tudta, hogy az ideje véges, tisztában volt vele, hogy a betegsége lassan felemészti.Régóta gyengélkedett. Hetek óta felkészült a halálra és tisztességgel akart mindent hátrahagyni. Rá is érvényes az, ahogy ő maga jellemezte példaképét, Bartók Bélát. Teli poggyásszal ment el” – mondta a karmester egyik kollégája. Kocsisnak három héttel rövidebb élet adatott meg mint „mesterének”.

Kocsis valóban élete alkonyáig a zenének élt, nem lassított a munkával, pedig lehet, hogy kellett volna. Négy évvel ezelőtt életmentő szívműtétet hajtottak végre rajta. Szeptember utolsó napjaiban a Bartók Emlékházban még kurzust tartott.

Ezen az 1972-es felvételen is jól látható a szenvedély, amellyel Kocsis a hangszerhez nyúlt /Fotó: FORTEPAN

Akik ott voltak, soha nem feledik, hogy nagybetegen még napi 6-7 órákat tanított. Hihetetlen koncentrációval és humorral kezelte ezt a helyzetet – mondta Kocsis tisztelője. Október 9-én tartotta utolsó fellépését, ezután parancsoltak rá orvosai, hogy pihennie kell, mert állapota rohamosan romlott. Ekkor valóban visszavonult, családi körben pihent.

– Az egyetlen, ami irritálta, az a közöny volt - nyilatkozta Amador Fuentes Buda, a bázeli Zeneakadémia mesterszakos diákja nyilatkozta. „Köztudott volt hirtelen haragúsága s - egyesek szerinti - önteltsége. Nekem volt szerencsém vele dolgozni, tudom, hogy ebből egyik sem igaz. Hirtelen haragúsága csupán a végtelen elkeseredésnek a megnyilvánulása volt. Ez akkor jött elő, amikor közönyt s nemtörődömséget tapasztalt – magyarázta Buda.

Szép, szomorú és egyben dermesztő egybeesés, hogy a Nemzeti Filharmonikusok sanghaji Bartók koncertjén Kocsis Zoltán haláltusájának óráiban a zenekar éppen a Kékszakállú herceg várát és a Csodálatos mandarint adta elő, amelyben a legmegrendítőbb epizód a mandarin halála volt – mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója Kínából.

Gyászba borult a zenei világ

Feketébe borult a nemzeti Filharmonikusok, honlapja, és rajta a dirigens sziluettje látható. A Bartók Rádió hétfőn egy délelőttöt szentelt a néhai főzeneigazgatónak, ahol megidézték őt magát is. Itt hangzott el pár éve felvett interjúja, ahol szerénytelenség nélkül magát az „utolsó polihisztor”– nak tartotta.