KULTÚRA
Múlt idő
#Csenger
#papi foci
Küzdelem az égi és földi igazságszolgáltatás között
Mint írtuk korábban, a minden szeptemberben megrendezett papi foci helyszíne idén Fényeslitke, házigazdája Mártha Mihály Tibor polgármester. A mérkőzésre most pénteken délután 2-kor kerül sor a helyi sporttelepen.

2017-ben Csenger városa adott otthont a hetedik papi focinak. Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke akkor elmondta, hogy minden alkalommal más település mutathatja meg magát és ezen a rendezvényen az intézmények társadalmi szerepvállalása a nyitottságot erősíti az emberek felé. A „papi foci” főszervezője, Tassy Tamás akkor úgy fogalmazott: a legfőbb cél, hogy a vad futball világába bevigyék az intelligenciát, erősítsék a sportszerűséget és a mások iránti tiszteletet.

Az első két találkozó Nyíregyházán volt, azóta sorrendben Ajak, Kisvárda, Gyulaháza, Vásárosnamény és Csenger volt a helyszín, ahol több százan szurkoltak a Magyar Görögkatolikus Papi Válogatott és a Magyar Jogász Egylet Paragrafus Kupa Válogatott csapatának.

A küzdelemben mindkét csapat példamutató sportszerűségről tett tanúbizonyságot, s végül a barátságos mérkőzést 4:1 arányban a Paragrafus Kupa válogatottja nyerte. A győztes csapat góljai közül hármat István Gergely rendőr-zászlós, míg egyet a hazai pályán játszó Barcsay István, Csenger önkormányzati képviselője lőtt a hálóba.

A 2017-es csengeri rendezvény a sport mellett kulturális értékeket is közvetített a jelenlevőknek, hiszen Forján Zsolt, Csenger polgármestere kíséretében a vendégek megismerkedtek a helyi látnivalókkal. A városnézés során kiderült, hogy méltán nevezik Csengert Makovecz-városnak, hiszen 18 olyan épület található itt, melyet Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész tervezett.

Fotóink a 2017-es csengeri mérkőzésen készültek

Fotó: FrissMédia/archívum