KULTÚRA
#szónokok versenye
#Középsuli
#ELTE
Külhoni magyar fiatalokat is vár az ELTE a tizedik Eötvös szónokversenyre!
Idén az anyaországi versenyzők mellett már külhoni magyar középiskolások is lehetőséget kapnak arra, hogy bebizonyítsák, ők a legjobb ifjú szónokok. Az Eötvös József országos középiskolai szónokverseny jubileumi programtervéről Bóna Judit főszervezőt kérdezte a Középsuli.hu munkatársa.

Idén már 10. éve rendezik meg az Eötvös szónokversenyt, mivel készülnek az évfordulóra?

Antalné Szabó Ágnes kezdeményezésére indult el a verseny, amire évről évre többen jelentkeznek. A Szakmódszertani Központ és a Magyar Nyelvtudományi Társaság mellett idén a Magyar Nyelvőr Alapítvány is a szervező intézetek között van, illetve egy széles támogatói bázisnak köszönhetően meg tudjuk valósítani, hogy az eddig még csak magyarországi diákoknak szóló versenyt kiszélesítsük, és már a külhoni magyar fiatoknak is rendezzünk elődöntőket, aminek eredményeképpen 7 tehetséges határon túli középiskolást tudtunk kiválasztani, akik megmérettethetik magukat az országos döntőben.

A verseny kezdete óta a bölcsészkar ad otthont a döntőnek, miért gondolja, hogy ez a legalkalmasabb helyszín erre?

Azon felül, hogy a diákok egy rendkívül patinás épület egyik legszebb termében versenyezhetnek, ez az ELTE számára is hasznos. Gondoljunk csak bele abba, hogy akik ide jönnek, akik eljutnak a döntőbe, azok nem csak szeretik a retorikát, de ügyesek is a nyilvános beszédben. Nagy eséllyel vagy bölcsész, vagy jogi pályára készülnek, így egy jó hangulatú verseny kiváló marketing az egyetem számára.

A döntő április 14-én lesz a Bölcsészettudományi Kar kari tanácstermében. Milyen feladatokat kell sikeresen teljesíteni ahhoz, hogy valaki a dobogóra állhasson?

Három fordulós a verseny, az iskolai fordulókat követi egy regionális verseny is, a döntő előtt. Minden versenyző ugyan azt az idézetet kapja, és arról kell fél óra felkészüléssel egy 5 perces szónoklatot elmondani, ez tulajdonképpen egy rögtönzés, amit a zsűri sok szempontból pontoz. A tartalom és a forma egyaránt számít, tartalmi szempontból azt figyeljük, hogy jól strukturált legyen a beszéd, meggyőző érveket sorakoztasson fel a szónok, de azok ne legyenek közhelyesek. Nagyon sokat számít a humor, de ez nem azt jelenti, hogy stand-up comedy műsort várunk, illetve vannak olyan témák, ahol egyáltalán nem javasolt humorizálni. Formai szempontból figyeljük a nyelvezetet, az előadásmódot, a kiállást és a beszédet.

Milyen tulajdonságok támasztják alá a mindenkori nyertes sikerét?

Először is kell egy adottság, hogy a diák nyitott, kommunikatív, rátermett legyen. Sokat számít a gondolkodásmódja, hogy mindig legyen egy újabb ötlete és az irodalmi műveltség is a segítségére lehet. Természetesen sok múlik a felkészítő tanárokon is, mert vannak olyan sablonok, amelyek megtanulásával bárki, bármilyen témáról tud azonnal beszélni.

Miért ajánlaná egy középiskolásnak, hogy részt vegyen a versenyen?

Nagyon sokat tanulhatnak egymástól, a felkészítő tanáraiktól és a zsűritől. Az is egyfajta díj, hogy az ország első egyetemére utazhatnak, a kari tanácsteremben szónokolhatnak, ez nagyon megtisztelő a diákoknak. Természetesen az esemény az ismerkedésről is szól, ezért is nagy szó, hogy már határon túli kortársaikat is megismerhetik.

A Középsuli.hu a verseny támogatója és médiapartnere, a versenyzőkről és az eredményekről ott olvashatnak majd.