NAGYVILÁG
Belföld
#kórház
#Kisvárda
#Szent Damján Görögkatolikus Kórház
#fejlesztés
#laboratórium
Közel 400 millió forintból újult meg a kisvárdai kórház laborja
Ünnepélyes keretek között átadták a Szent Damján Görögkatolikus Kórház Európai Uniós forrásból felújított Központi Laboratóriumát, amelynek működéséhez az eszközöket is a program biztosította.

2018 szeptemberében partnerségi megállapodást kötött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Tanács, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, valamint az akkor még Felső-Szabolcsi Kórházként ismert kisvárdai kórház a határmenti megyékben működő kórházak egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése érdekében. A Covid-19 járvány azonban jelentősen hátráltatta a kezdést, emiatt 2022-ben tudták elkezdeni a Központi Laboratórium építészeti felújítása, melynek köszönhetően Kisvárda 375 négyzetméter alapterületű korszerű labort kapott.

2023-ban leszállították a legmodernebb diagnosztikai automatákat, és egyéb készülékeket, üzembe helyezték azokat, és a labor megkezdhette új helyén a magas színvonalú munkavégzést. A fejlesztés ugyanakkor nem állt meg itt, hisz' egy plusz támogatásnak köszönhetően további informatikai és laboratóriumi eszközöket szereznek be. A projekt összköltsége meghaladja az 1.000.000 eurót, mely nagymértékben Európai Uniós támogatásból, továbbá állami támogatásból, és az intézmények saját erőforrásából tevődik össze.


Az ünnepélyes átadáson dr. Veres Eleonóra, az intézmény orvosigazgatója a projekt részletes bemutatása során köszönetét fejezte ki a projektben résztvevőknek a megvalósításban nyújtott segítségért.

Dr. Győri Emese laboratóriumvezető főorvos beszédében azt is hangsúlyozta, milyen fontos mérföldkő ez a nap a kisvárdai laboratórium életében. A laborátadási ceremónia zárásaként Hegyi Henrik Dénes főigazgató, és dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő a meghívott díszvendégekkel együtt vágta át az átadást jelképező nemzeti színű szalagot.


A fejlesztés az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében készült el. A program célja közös román-magyar projektek finanszírozása, amelyek egységes megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására. Hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket. Összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magában: Szatmár, Bihar, Arad és Temesvár megyék a román oldalon, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád Vármegyék a magyar oldalon.