SPORT
kézilabda
#női kézilabda
#VB
#Ukrajna
#válogatott
Kisvárdán történelmet írt az ukrán női kézilabdaválogatott
Az ukrán női kézilabda-válogatott egy Kisvárdán rendezett vb-selejtezőn jutott ki a 2023-as dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságra. 24 év után először lehetnek ott a tornán. A magyar segítségért különleges módon mondtak köszönetet.

Az Ukrán Kézilabda Szövetség elnöke még februárban azzal a kéréssel fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy az orosz-ukrán háború okozta körülményekre való tekintettel Magyarországon rendezhessék meg női kézilabda-válogatottjuk Észak-Macedónia elleni világbajnoki-selejtezőjének hazai mérkőzését.

Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán közölte, „a sport és a sportolók nem lehetnek a háború vesztesei”, ezért természetesen nem volt kérdés a segítségnyújtás.

Erről beszélt Facebook oldalán Menczer Tamás KKM államtitkár is: https://fb.watch/kmv4vdZQ1s/

Az ukrán válogatott azzal is fejezte ki háláját a magyar segítségért, hogy Kisvárda, Orbán és Szíjjártó névvel díszített pólókat készítettek és mutattak meg a csapatfotón.

A vb-kijutásról döntő párharc első, szombati mérkőzésén Észak-Macedónia vendégeként győzött kétgólos különbséggel Ukrajna (24-22), így a hazai visszavágót kedvező pozícióból várhatták. Kisvárda egyébként most adhatott otthont vb-selejtezős mérkőzésnek.

Ukrajna legutóbb 2009-ben vett részt világbajnokságon, azóta ötször próbálkoztak sikertelenül. Észak-Macedónia 1997-ben szerepelt eddig először és utoljára vb-n, így az ott elért 7. helyezésük a legjobb eredményük.

Az ukránok igazi hazai környezetet teremtettek maguknak Kisvárdán. A találkozó kilencedik percében lépett először pályára ukrán színekben a két válogatott egyetlen Magyarországon kézilabdázó játékosa, az Alba Fehérvár KC irányítója, Tamara Szmbatian, aki három góllal zárta a meccset.

Az első félidő vége előtt a hazaiak már dupla annyi találatnál jártak, mint az egyre kedvetlenebb ellenfelük (24-12). Ukrajna a lefújásig igyekezett tartani az első 30 percben kiharcolt különbséget, végül 31-22-re nyert és kettős győzelemmel, 24 év után kijutott a világbajnokságra.

Kisvárda pedig jelesre vizsgázott rendezésből– írja a szon.hu.

A képen az ukrán csapat tagjai ünneplik gyõzelmüket az Ukrajna -Észak-Macedónia nõi kézilabda világbajnoki-selejtezõ mérkõzés visszavágója után a kisvárdai városi tornacsarnokban 2023. április 11-én.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt