INTERJÚ
Kisvárdaiak A Dal 2021-ben - Interjú Nagy Szilárddal
A furcsa 2020-as év hihetetlen sikereket hozott Nagy Szilárdnak és Ragány Misának. A Kisvárdáról indult előadó páros tavasz óta Varga Miklós Európájának feldolgozásával már jóval több mint hárommillió megtekintést ért el a legnagyobb videómegosztó portálon, most pedig újabb nagy sikerű dalával, a Drága Hazámmal bejutott A Dal 2021 negyvenes mezőnyébe. Nagy Szilárddal beszélgettünk.

- Mindkét nagy sikeretek rendkívüli helyzetben született.

- Az Európa 2020 március végén lett ismert, egy nagyon-nagyon gyors munkafolyamat eredményeként. Misa barátom azzal hívott fel, hogy reagálnunk kellene valamivel az akkor még az első hullám elején járó koronavírus-járványra, az ország leállására: reményt adni az embereknek. Saját dalban gondolkodott, én viszont azt álmodtam meg, hogy a szívemhez közel álló Európa szövegét kell átírnunk. Kihívás előadói szempontból, de adta magát: ez volt az a dal, amit a legtöbbet énekeltem eddig fellépéseimen, a zenéjét az egész ország ismeri, ráadásul Varga Miklóssal baráti viszonyban vagyunk, sokat dolgoztunk együtt. Az elmúlt két nyáron például az István, a királyban, ő volt István, én pedig Koppány. Szerettünk volna minél hamarabb megjelenni a dallal, ezért két nap alatt megszületett a szöveg, felénekeltük, rá két napra pedig forgattuk a klipet. A stáb pillanatok alatt állt össze, az utómunkákra mindössze 24 óra állt rendelkezésünkre. Elképesztő nézettségi adatokat hozott a klip, egy nap alatt 600 ezren látták a YouTube-on, két nap alatt egymillióan, hat nap alatt pedig már kétmillióan. A Facebookon még ennél is népszerűbb volt, nagyobbak voltak az adatok, a visszatöltött videók össznézettsége elérte a 7 milliót. Meglepve tapasztaltuk, hogy ilyen rövid idő alatt mire volt képes a dal, ráadásul reklám nélkül.


- Rápillantottam most a YouTube-ra, a hivatalos verzió 3 millió 200 ezer közelében jár. Mekkorát csavart ez az életeteken?

- Nagy változást hozott, hívtak vezető országos tévécsatornákba interjút adni, nagy rádiók kerestek meg bennünket, játszották a dalt. Még nagyobbat csavart volna, ha rögtön a falunapokon, a céges rendezvényeken lehetőséget kapunk a fellépésre. Nyáron viszont két és fél hónap alatt közel ötven fellépésünk volt, sok helyszínre sikerült eljutnunk - volt, ahova ketten, máshova nagyzenekarral. Nagy örömünkre István, a király előadást is rendeztek: most én játszottam Istvánt, Misa pedig Laborc volt. Nyár végére időzítettük a Drága Hazám című saját dalunk megjelenését. Az első saját dalunkat az Európához hasonlóan nagyívűre terveztük, fontos mondanivalóval. Fiatal korunk ellenére mindketten hazafiak vagyunk, szeretjük a történelmünket, szeretünk beszélni a sportsikereinkről, tudományos eredményeinkről, Nobel-díjainkról, királyainkról.

- Mindez benne is van a Drága Hazám klipjében, a Kárpát-medencére lóhátról lepillantó Árpád vezértől a csíksomlyói búcsún át az országimázs lelkét adó tájakig, emlékekig, táncokig.

- Amennyit bele lehet sűríteni négy és fél percbe, azt mi próbáltuk megtenni ízléssel. A fő helyszínünk a szigligeti vár volt, bekerült a videóba sportolóink közül Puskás Ferenc, Szalay Ádám, Hosszú Katinka; a királyaink és irodalmunk fontos alakja, Petőfi Sándor is. A dal megjelenése után még volt lehetőségünk elmenni vele néhány helyszínre a nyár végén, szeptember elején. Aztán szépen lassan gyalogoltunk bele a második hullámba. Láttuk a tévében a felhívást, hogy november 15-ig lehet jelentkezni A Dalba, erre mi írtunk egy új dalt. Próbálgattuk, gondolkodtunk. Slágeresnek éreztük, de a zenei producerrel és Misával többször megvitatva úgy döntöttünk, hogy mégis a Drága Hazámmal jelentkezünk. Mindannyiunk szívéhez közelebb állt, és már akkor is több mint félmilliós nézettsége volt. A Dal 2021 szabályzata szerint most 2020 márciusa után született dalokkal nevezhettek az előadók, ebbe bőven belefértünk. Izgalommal követtük a közmédia sajtótájékoztatóját, amelyen bejelentették, hogy bent van a dal a jubileumi műsorban.


- Hányadmagával?

- Negyven. Január 30-tól hét héten keresztül élőben lesznek hallhatók a dalok a Duna Televízióban. Az első négy szombaton adásonként tíz dal mutatkozhat be. Ebből továbbjut négyszer öt, tehát a fele. A két elődöntőben is tíz-tíz dal hangzik el, amelyből 4-4 produkció megy a március 13-i döntőbe.

- A továbbjutásról csak a zsűri gondoskodik, vagy van közönségszavazás is?

- A döntőig bezárólag van öt szavazat, ebből négy a zsűrié, és az ötödik a közönségé. A döntőben viszont csak a közönség szavaz arra a 4 dalra, amelyet pontozás alapján a legjobbnak ítél a zsűri.

- Gratulálunk a bejutáshoz.

- Köszönjük, nagyon boldogok voltunk. Nem titok, hogy már korábban is pályáztunk A Dalba, de sikertelenül. Így pláne jó, hogy végre bent vagyunk.

- Nagy Szilárd és Ragány Misa mióta dolgozik együtt? Gyerekkori barátok vagytok, nem?

- Azok vagyunk. 1998-ban álltunk először színpadra együtt, a Vörös malom című musicalben mind a ketten kisördögök voltunk. Azóta megannyi zenés darabban játszottunk főszerepeket, sok közös fellépésünk is volt. Misa maradt a színházi vonalon, én pedig elindultam a pop-rock irányba, hajón énekeltem külföldön. Márciusban alakult ki a jelenlegi formáció, ami tényleg arról szól, hogy ketten állunk a színpadon.

- Vagyis akkor, amikor Misa felhívott téged és elmondta, hogy van egy álma. Itt van két kisvárdai fickó, akik barátok is. Milyen gyakran jártok haza?

- Sajnos egyre ritkábban. Én 17 éves korom óta Budapesten élek, a gimnázium utolsó évét már magántanulóként végeztem, akkor a közmédia egy másik tévéműsorában, A Társulatban szerepeltem. Azóta gyakorlatilag két-három havonta egyszer jártam haza, aztán amikor külföldön éltem, egyáltalán nem. Az idei év azért nem mérvadó, mert a vírus miatt elég nehéz összehozni, hogy nagyszülőkkel, idősebbekkel találkozzunk. De a tervek szerint karácsonykor szeretnénk hazamenni, betartva a megfelelő óvintézkedéseket.

- Mindkettőtök családja itt él még Kisvárdán?

- Tavaszig így volt, akkor viszont Misa családja átköltözött Szegedre. A gyökerei, az általános iskolája, a középiskolája és nagyon sok barátja továbbra is Kisvárdához kötik. Közös pontunk a Doktorock színtársulat is, ahol Misa gyakorlatilag '98 óta minden nyáron fellép - benne volt az adott nyári darabokban, és én is jó párszor, ha időm engedte.

- Több országosan ismert arcot adott a Doktorock.

- Így van. Nagyon sokan kerültek ki innét a tévéképernyőkre, nagy színházakba. Olyan közösség, alkotói munka, energia, tehetség hordozódik Kisvárdán, ami tényleg páratlan.

- Azt mondtad, hogy boldogság volt, amikor megtudtad a múlt héten, hogy bekerültetek A Dal 2021-be. Mire számítotok? Ez az újabb kihívás milyen lehetőséget jelenthet?

- Nem szeretnék nagyképűnek látszani, de álszerény sem akarok lenni. 11 évig fociztam, sportolói multam okán azt szoktam mondani, hogy a művészetet nehéz versenyként felfogni, mert van, akinek a Queen tetszik, van, akinek a Quimby. De azért ez mégiscsak egy verseny, a dalok versenye: lesznek kiesők, lesz első helyezett, lesz negyedik helyezett. Természetesen az a célunk, hogy megnyerjük, azért teszek bele napi tíz órát. Már most tervezzük, hogy mi lesz a színpadon, hány vokalista áll majd mögöttünk, hány táncossal fogunk együtt szerepelni, milyen ruhában leszünk. Évről évre sok versenyzőt látok, akik azt mondják erről a műsorról, hogy nekik nagyon jó médiafelület, nagyon jó lehetőség. Bemutatják a formációjukat, a zenekarukat, és ők ezzel így boldogok. Mi meg szeretnénk megnyerni. Ha nem így lesz, azt is el tudjuk helyezni a megfelelő polcon, de ez a cél.

- Valószínűleg segít, hogy már augusztus óta pörög a videótok, a dalotok.

- Ha így vesszük, van egy kis előnyünk, hiszen augusztus óta ismerkednek a dallal az emberek. Elkészült a versenyben kötelező akusztikus verziónk is valamint a műsortól függetlenül egy karácsonyi változatunk karácsonyi elemekkel. Ez egy hanggal lejjebb van, így sokkal finomabb, jobban eljut a hallgatók szívéig. A nemrég megjelent Musicalsztárok karácsonya CD-n a Drága Hazám akusztikus verziója és a Hallelujah szerepel tőlünk magyarul. Mögöttünk van egy olyan menedzsment, munkafolyamat, ami folyamatosan viszi előre ezt a dalt.

- A Dalra készülődés mellett milyen munkáitok, terveitek vannak?

- A Duna Televízió nagy szilveszteri műsorában is fellépünk, sok hírességgel állunk a színpadon. Emellett Mága Zoltánnal forgatunk a héten egy újévi műsort, Zoltán szólózik nekünk az Európában. Harmadik projektünk az Eddához kötődik: Pataky Attila megkeresett bennünket és felajánlotta, hogy feldolgozhatunk egy általunk kiválasztott Edda-dalt. Pályafutása során sokan kérték, hogy feldolgozhassák valamelyik dalát, eddig mindenkinek nemet mondott. Megtisztelő, hogy annyira tetszett neki az Európa feldolgozása, hogy maga ajánlotta fel ezt a lehetőséget nekünk.

- Mit választottatok?

- Az utolsó érintés című dalt. Átírtuk a szövegét, mint az Európáét és áthangszereltük. Most vasárnap forgatjuk a klipjét, ebben Pataky Attila is énekel néhány sort. A pandémia ellenére folyamatosan pörgünk.

- Maradt még valami álom a közeljövőre?

- Hogy tavaszig tűnjön el a járvány teljesen, mert ez a normális életet jelentené, és benne azt, hogy tudunk turnézni. Megszámlálhatatlan telefonhívást kaptam, hogy amint feloldják a korlátozásokat, mehetünk. Nekünk az lenne most a legnagyobb boldogság, hogyha A Dal március 13-i döntőjét követően tavasszal és nyáron annyi rendezvényre vihetnénk ezt a dalt vagy az Európát, ahányra csak tudjuk, és mindezt élő zenekarral tehessük.

- FrissMédia -