SPORT
#Kézilabda
#Magyarország
#Szerbia
#vb selejtező
Kettős győzelemmel a vb-re, a férfi kézisek is Franciaországba utaznak
A magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel szerzett kvalifikációt a 2017-es, franciaországi világbajnokságra, miután a pótselejtező idegenbeli sikerét követően a hazai visszavágón Veszprémben Lékai Máté vezérletével öt góllal (30–25) bizonyult jobbnak Szerbiánál.

FÉRFI KÉZILABDA

VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 30–25 (17–12)
Veszprém, 4800
néző. V: Gusko, Repkin (fehéroroszok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – HARSÁNYI 5 (1), Nagy L., LÉKAI 9, Zubai Sz. 1, Nagy K. 2, Iváncsik G. 1. Cs: Ilyés 2, Schuch, Iváncsik T. 4 (4), Bánhidi, Ancsin G. 2, Dzsamali 1, Császár, BALOGH ZS. 3. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté
SZERBIA: Ivansevics – Djukics 3, ZELENOVICS 6, Mladenovics, Marszenics 3, Sesum 1, N. Ilics. Cs: Marjanovic (kapus), NENADICS 8 (1), Beljanszki, I. Sztankovics, Rnics, Marjanovic, MITROVICS 3, Nikolics 1. Szövetségi kapitány: Dejan Perics
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–1. 11. p.: 7–4. 23. p.: 14–7. 27. p.: 15–10. 39. p.: 12–18. 36. p.: 17–15. 45. p.: 22–19. 52. p.: 26–19. 56. p.: 28–22
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 1/1
Továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel (56–50)
MESTERMÉRLEG

Xavier Sabaté: – Nagyon elégedett vagyok, és búcsúzóul tiszta szívből köszönök mindent a játékosoknak és a szurkolóknak, akik ismét sokat segítettek! A célt elértük, ott lesz a magyar együttes a vébén. A két mérkőzésen csak hét perc gyenge játékunk volt Szerbiában, különben okosan és taktikusan, fegyelmezetten küzdöttünk.
Dejan Perics: – Mindent megpróbáltunk, hogy meglepetést szerezzünk a közismerten forró hangulatú Veszprém Arénában, amelyhez nagyon szép emlékek fűznek. A selejtező visszavágója nem válik azzá, pedig tisztességesen felkészültünk és nagyon akartunk. Akadtak is pillanatai a találkozónak, amikor felzárkóztunk, de ebbe belefáradtunk és a hajrát már a magyarok irányították.

Dejan Perics, az egykori veszprémi kedvenc, most a szerbek szövetségi kapitánya, már tudott valamit. A meccs előtt úgy vélte, hogy a magyar válogatott sokkal esélyesebb arra, hogy kijusson a vb-re. Végül a próféta szólt belőle.

De addig el kellett jutni. Az első félidőben a szerbek még megszerezték ugyan a vezetést, de aztán magyar percek következtek, és szépen, fokozatosan, elsősorban Harsányi ziccergóljaival elhúztunk az ellenféltől. A 19. percben már ötgólos volt az előny (11–6), Mikler remekül védett, egyedül Nenadics tartotta a lelket úgy-ahogy a szerbekben.

A félidő második fele is a vágyaink szerint alakult, Nagy László sokat pihenhetett, mert nélküle is hoztuk az eredményt. A félidőben ötgólos, összesítésben hatgólos volt a magyar előny (17–12).

Ez után abban reménykedtünk, hogy a második félidőben gyorsan dűlőre viszi a csapat a továbbjutás kérdését, de felrémlett a szerbiai meccs, amikor nyolcgólos előnyt szórakoztunk el. Ezúttal hat percet kellett várni az első gólunkra, közben pedig a szerbek szépen araszoltak egyre közelebb. Aztán a 40. percben már egy gólra feljöttek (18–17).

Ekkor megszólalt a magyar vészcsengő, Lékai a hátára vette a csapatot, és sorra dobta a gólokat. Nenadics eltűnt a mezőnyben, mi pedig fokozatosan elhúztunk, és amikor az 53. percben már hétgólos volt az előnyünk (27–20), érezhető volt, hogy innen már nem lesz visszaút a vendégeknek.

Nem is lett. Az utolsó percek Balogh parádés góljairól szóltak, valamint arról, hogy a magyar válogatott teljesítette a feladatot, és megnyerte a páros mérkőzést, amivel biztossá vált, hogy ott leszünk 2017 januárjában a franciaországi világbajnokságon! 30–25

-Nemzeti Sport-