KÉK FÉNY
Két évvel kevesebbet kapott az a tiszadadai nő, aki megölte férje szeretőjét
​Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 októberében a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennyolc év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a védő felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett - tájékoztatta lapunkat, Fórizs Ildikó a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a Tiszadadán élő vádlott férje szerelmi viszonyt folytatott a sértettel, amiről a feleség tudomást szerzett, féltékenységének többször hangot is adott. 2022 nyarán a férfi felkereste szeretőjét, közösen legalább két liter bort megittak, majd szexuális kapcsolatot létesítettek és ezt követően elaludtak. A vádlott a délutáni órákban megjelent a szerető lakásán, ahol az ágyban fekvő sértettet megütötte, földre rántotta, a saját férjét pedig egy hamutállal fejbevágta, mire a férfi elmenekült.

A vádlott ezt követően is folytatta az igen súlyos alkoholos befolyásoltság alatt álló – ezáltal védekezésre képtelen - sértett bántalmazását; olyan erővel szorította meg a nyakánál fogva, hogy a sértett a helyszínen meghalt.

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 16 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A Nyíregyházi Törvényszék megalapozott tényállást állapított meg és törvényes következtetést vont le a vádlott bűnösségére, illetve helyesen minősítette a bűncselekményt. A védekezésre képtelen személy sérelmére való elkövetés, mint minősítő tényező megállapítása ebben az esetben azt jelenti, hogy a sértett olyan súlyos fokban volt részeg, hogy nem tudott védekezni. A vádlottat pedig az ittas indulat vezette. Az ítélőtábla a 18 év szabadságvesztést eltúlzottnak találta és a vádlott idősödő életkorát, valamint büntetlen előéletét enyhítő körülményként vette figyelembe, ezért enyhítette 16 évre a fegyházbüntetést.

Az ítélet jogerős.