NAGYVILÁG
Jövőre már csak így juthat be Velencébe
Hamarosan fizetniük kell a Velencébe látogató turistáknak a bejutásért, a látogatók miatt lassan élhetetlen város a világon elsőként vezet be belépődíjat.

2023. január 16-tól a Velencébe utazóknak jegyet kell váltaniuk ahhoz, hogy beléphessenek a városba. Ennek ára a nyugodtabb napokon 3, a zsúfoltabbakon 10 euró lesz. A holtszezonra a Lonely Planet szerint nagyjából 6 euróval kalkulálnak.

Az új belépési rendszer bevezetésének dátumát a hétvégén jelentette be Velence turizmusért felelős tanácsosa. Az úgynevezett overtourism, vagyis a turisták hatalmas száma régóta probléma Velencében, a látogatókkal egyre nehezebben tud megbirkózni a középkori város kényes infrastruktúrája. A járvány előtt, 2019-ben a város 30 millió látogatót regisztrált és közülük sokan csak egy napra érkeztek. A hatóságok már akkor különféle intézkedéseket fontolgattak, köztük egy új foglalási rendszert, amely szabályozná a Velencébe belépők számát.

Ez a rendszer megköveteli az emberektől, hogy előre lefoglalják a velencei látogatást. A foglalást követően a látogatók QR-kódot kapnak, amelyet a város fő hozzáférési pontjain található elektromos forgókapukon lehet leolvasni. A már említett egyszeri díj azokra vonatkozik, akik nem maradnak éjszakára, vagyis nem veszik igénybe a város szállodaiparának szolgáltatásait.

- FrissMédia -