KULTÚRA
#gyermeknap
#Nyíregyháza
Így buliztak a lurkók Nyíregyházán - fotók
Ha tudnák a lurkók, hogy hazánkban 1931-től a gyereknapot 20 éven át gyermekhétnek hívták és valóban egy hétig tartott... Nos, valószínűleg petíciót intéznének a világ vezetői felé követelve, hogy állítsák vissza az egyhetes ünnepet. Az 1950 óta egy napig tartó ünnepet rendszerint május utolsó vasárnapján tartják.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

A szervezet akkor azt javasolta a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak. Ennek értelmében van olyan hely a világon - mint például a Bahama-szigetek-, ahol a gyermekek napját január első péntekén ünneplik. De van olyan ország is, ahol novemberben vagy karácsony környékén, decemberben szól a nap az aprónépről.

Nyíregyháza önkormányzata május utolsó vasárnapján várta a gyerekeket és szüleiket, nagymamákat és nagypapákat egy felhőtlen szórakozásra a város főterére a Kossuth térre.

A kikapcsolódásról, felejthetetlen élményekről különleges gyermekprogramok sokasága gondoskodott.

Fellépett a Y25! Táncshow, a Vidám Manók Együttes, a RE-flex Moderntánc Stúdió, a Divatshow - Vogue Modellügynökség és a Street Dance School Divattánc Iskola.

Volt Lulu bohóc, gyermeksziget, gyermekkönyvsziget, kézműves foglalkozás és arcfestés is.

A szökőkút mellett játékok: csúszdás akadálypályás ugrálóvár, óriáscsúszda, óriástrambulin, kis ugráló és mesekörhinta várta a gyermekeket.