KULTÚRA
#Kótaj
#Keresztút
#könyvbemutató
Időutazás - Három szerző, három könyv
Ritkaságszámba megy, hogy egy település összes irata megsemmisül a háború befejeztét követő pár nap alatt, esztelen fosztogatás, gyújtogatás következtében. Kótaj sajnos ilyen település. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb községe a maga 4700 lakosával azonban három írónak köszönhetően mára a település teljes történelmét rekonstruálta. Három szerző három módszerrel végzett, közel 10 évi kutató-gyűjtőmunkájának a gyümölcseit most mutatták be.

A bemutatóval egybekötött közönségtalálkozó jó alkalmat adott arra, hogy a jelenlévők bepillantást nyerjenek a szerzők aprólékos, olykor reménytelenek tűnő kutatómunkájába is. Az est moderátora, László Gézáné Ágota, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtár ma már nyugdíjas igazgatója volt.

Nagy József, Kótaj (Keresztút) helytörténetét a XX. századig dolgozza fel. A közel 200 oldalas, több mint 500 lábjegyzettel ellátott könyv két évtizedig tartó kutatómunka után tíz évvel ezelőtt, 2008-ban látott napvilágot. Méltán nevezhetjük Kótaj első helytörténeti monográfiájának. A Keresztút (Kótaj régi neve - a szerk), Kótaj helytörténeti kutatása családkutatással, az egyházi anyakönyvek átnézésével kezdődött. A településnek azt korszakát mutatja be, amihez kevés forrás áll rendelkezésre, ráadásul azok nagy része sem magyar nyelven íródott.

Dobránszky Sándor Időutazás című, öt évvel ezelőtt megjelent kötete időben folytatja Nagy József településtörténetét. 260 oldalon gazdag fotóillusztrációval mutatja be Kótaj XX. századi krónikáját. A könyv lapjait azok népesítik be, akik itt születtek, éltek. A pedagógus, művész életrajzok, pályaképek mellett az Időutazásban közvetve az életük közel századik évében járó őslakosok, hétköznapi emberek is szóhoz jutottak. Dobránszky Sándor könyvében Kótaj 20. századi története jelenik meg. Az a korszak, melynek családja, majd születésétől kezdve ő is részese volt.

Vas János Falu és família című, 2017-ben megjelent könyve település- és családtörténet egy kötetben. A szerző csaknem félezer oldalban foglalja össze Kótaj és Hajdúszoboszló históriáját, továbbá családjának szociográfiáját. A települések, mint származási, születési helyek, későbbi életterek jelentik a keretet, ebben bontja ki a család múltját és jelenét. Mindkét témához kitartó kutatást végzett. Az Ajánlás fejezetben bepillantást enged személyes életébe, az otthonteremtéssel kapcsolatos nehézségekbe. Szépirodalmi eszközökkel (vers- és Biblia-idézetekkel) írja le gyermekei, unokái számára, hogy mire figyeljenek életük során, az idézeteket néha saját élethelyzeteire is használja.

A kötetek Kótaj Nagyközség Önkormányzatának segítségével jöttek létre.

- FrissMédia -