KÖZÉRDEKŰ
#Hierotheosz Egyesület
#hulladékgazdálkodás
#Szemléletformálás
#oktatás
#tudatosítás
#széchenyi2020
#szelektív hulladék gyűjtés
Hulladékgazdálkodás és szemléletformálás a fenntartható jövő érdekében
​A Hierotheosz Egyesület konferenciát tartott a „Hulladékgazdálkodás és fenntarthatóság a vizeink védelmében” témakörben a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú projekt keretében, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a konzorcium által elnyert vissza nem térítendő támogatás összege 999,98 millió forint, az egyesületre eső programrész összege pedig 60 000 000 Ft.

Egyesület része a 15 tagból álló konzorciumnak, melynek a vezetését a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. látja el. A KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú „Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával.

Támogatás mértéke: 100%.

Projekt kezdésének dátuma: 2021. december 1.

Befejezésének dátuma: 2023. november 30.

A projekt az észak-kelet-magyarországi területet célozza, azon belül is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, illetve Hajdú Bihar vármegye lakosságára, kiemelten kezelve az iskolás korosztályt.

A szerteágazó szemléletformáló tevékenységek a hulladék keletkezésének elkerülésére, a hulladékgazdálkodásra, illetve a hulladék szelektív gyűjtésén kívül annak egyéb hasznosítására is fókuszálnak. A Hierotheosz Egyesület a hulladékgazdálkodás jelenéről és jövőjéről rendezett konferenciát a november 15-én Nyíregyházán a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán.

A konferencián szó esett a megyei hulladékgazdálkodási programról, a lakossági szemléletformálás fontosságáról, és arról is, hogy mindennek milyen határon átívelő perspektívái vannak. A szemlélet változtatásban, az oktatásnak nagyon fontos szerepe van: jó gyakorlatokat kell bemutatni, s olyan példaképeket, akik hatására egyre többen gondolják át, hogy személyes felelőségünk is van a fenntartható jövő érdekében.

A konferencián számos országos és helyi, regionális kormányzati, civil és szakmai szereplő mellett szomszédos országok szakmai társszervezetei is jelen voltak. A résztvevők között a szakmai szervezetek és az önkormányzati szervezetek mellett a tudományos élet és a diákság is képviseltette magát.

(x)