KÖZÉRDEKŰ
#Hierotheosz Egyesület
#hulladékgazdálkodás
#fenntarthatóság
#szemléletformálás
Hulladékgazdálkodás és fenntarthatóság a vizeink védelmében
A „Hulladékgazdálkodás és fenntarthatóság a vizeink védelmében” témakörben tartott konferenciát Vásárosnaményban szeptember 21-én a Hierotheosz Egyesület. Kiemelt figyelmet fordítottak Északkelet- Magyarország térségére és annak folyóinak szennyezettségére, a hulladékgazdálkodásra és az ifjabb nemzedékek szemléletváltására és oktatására.

A Hierotheosz Egyesület konferenciát tartott a „Hulladékgazdálkodás és fenntarthatóság a vizeink védelmében” témakörben a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú projekt keretében, ami a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A konzorcium által elnyert vissza nem térítendő támogatás összege 999,98 millió forint, az egyesületre eső programrész összege pedig 60 000 000 Ft. Az egyesület része a 15 tagból álló konzorciumnak, melynek a vezetését a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. látja el. A KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 számú „Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás” projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával.

Támogatás mértéke: 100%.

Projekt kezdésének dátuma: 2021. december 1

Befejezésének dátuma: 2023. november 30.

A projekt az északelet-magyarországi területet célozza, azon belül is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, illetve Hajdú-Bihar vármegye lakosságát, kiemelten kezelve az iskolás korosztályt. A szerteágazó szemléletformáló tevékenységek a hulladék keletkezésének elkerülésére, a hulladékgazdálkodásra, illetve a hulladék szelektív gyűjtésén kívül annak egyéb hasznosítására is fókuszálnak.

A konferencia Vásárosnaményban valósult meg 2023.szeptember 21-én, ahol számos belföldi szervezet képviseltette magát előadóval (szakmai szervezetek, civil szervezetek és önkormányzatok is), valamint előadást tartottak a szomszédos országok szakmai társszervezetei is. A résztvevők nem csak az általuk képviselt szervezetek tekintetében voltak sokrétűek, hiszen civil, szakmai, önkormányzati szervezetek képviselői is jelen voltak, de a tudományos élet és az ifjúság is képviseltette magát és korosztályuk szerint is széles spektrumot fedett le a hallgatóság. A rendezvény célja a figyelemfelhívás volt a folyóinkon érkező hulladékra, a hulladékgazdálkodás és kiszedőhelyek fontosságára. A rendezvényen számos aspektusból vizsgálták meg a kérdést, élénk beszélgetés alakult ki az előadók és közönség között, lehetőséget biztosítottak kérdésekre, visszacsatolásra és a jövőbeni perspektívákat is megvitatták az eseményen.

(x)