NAGYVILÁG
Belföld
#vidéki szálláshelyek
#karácsony
#wellness
#magyarok
#utazás
#Dr. Kiss Róbert Richard
​Hol telelnek a magyarok?
Mutatjuk, hogyan töltjük az ünnepeket!

Nagyon sokat változtak a karácsonyozási szokások az elmúlt évtizedben, hiszen míg korábban főként otthon töltötték a családok az ünnepeket, addig ma már teljesen elfogadott, ha arra a pár napra elmennek egy szállodába, wellness hétvégére. A szállodák benépesülnek karácsonykor, a szolgáltatók felkészültek. A két ünnep közötti időszak mindig is főszezon volt, szilveszterkor pedig tele vannak a hotelek.

„Ha megnézzük a mostani foglalási adatokat, akkor azt látjuk, hogy az előfoglalásokban a tavalyi számokhoz képest is növekedés látható. Még többen fogunk kimozdulni az ünnepek idején. Ez nem csak a belföldiekre igaz, hanem sok külföldi is jön ekkor Magyarországra” – mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró a Kossuth Rádió adásában.

A szakértő elmondta, hogy bár fogynak a szálláshelyek és van, ahol már telt ház van, de annak sem kell pánikba esnie, aki utolsó pillanatra hagyta a foglalást, hiszen rendkívül széles a paletta és mindenki megtalálja a saját igényének és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet, az egyszerűbb vendégházaktól a 4-5 csillagos hotelekig.

Népszerűek a hazai fürdőhelyek is, ahol a gyógyvíznek hála egyszerre frissülhet fel a test és a lélek. Kiss Róbert Richard szerint Magyarország világszinten is kiemelkedő a gyógyvizeit és az arra épült infrastruktúrát illetően. A magyarok szeretik a wellness szállodákat, itt a szakember kiemelte a sárvári Spirit Hotelt, amit nemrégiben megválasztottak Közép-Kelet-Európa legjobb wellness szállodájának. Az elmúlt hónapokban igazi díjeső zúdult a hazai szállodákra, luxuskategóriában díjazták a turai Botaniq Hotelt és a Párisi Udvart is.

Szilveszterkor főleg 2-3 napra foglalnak a magyarok, ilyenkor belefér a bulizás és a pihenés is. Noszvaj, Eger környéke, az Őrség, Sárvár, Tokaj, Sátoraljaújhely, Kisvárda, Hajdúszoboszló, Hévíz, a Balaton továbbra is a favorit, a külföldiek pedig főként Budapestet választják a pihenésre.

Az igények óriásit változtak a szakértő szerint, amit lekövetett a kínálat is. A Kisfaludy programnak köszönhetően országszerte megújultak a szálláshelyek, a magyar idegenforgalom lépést tartott azzal a fejlődéssel, ami a vendégek igényszintjében jelentkezett. A Covid egyik hatása volt, hogy elterjedt a SZÉP-kártya használata, ma már a szálláshelyek többsége elfogadja ezt a fizetési módot. A szakértő szerint ez lett a belföldi turizmus egyik motorja, ami pörgeti a turizmust.