NAGYVILÁG
Belföld
#corvinus
#keresztény fiatalok
#egyetemi képzés
#misszió
Hogyan jelenhetnek meg a keresztény társadalmi elvek a gazdaságban?
Több mozgalom is foglalkozik már azzal a gondolattal, hogy az egyházi társadalomtanítás alapjaira üzleti modellt lehet létrehozni. Az emberközpontú gazdaság ma már több oktatási intézményben szerepel képzés formájában, így például ilyen a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola „Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban” szakirányú továbbképzése is, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem társszervezésében indítottak el 2013-ban.

A KETEG képzés megvalósításában a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola partnere a Budapesti Corvinus Egyetem: a Corvinuson választható tantárgyak formájában folyik a keresztény társadalmi elvek oktatása, amelyet az úgynevezett „Emberközpontú gazdaság” tantárgycsoportként hirdettek meg. A képzés a Corvinuson mind alap-, mind mesterszakon elérhető. A program sikerét az évről évre mintegy 150–180 fős hallgatói összlétszám jelzi.„A KETEG nemcsak képzés, hanem misszió” – vallják alapítói és szervezői: a képzési program mellett az emberközpontú elveket konferenciák, előadások, szalon, kiadványok, könyvkiadások, publikációk, hírlevél és az internet útján is terjed.

Fenntarthatóvá válhat a világ

A keresztény társadalmi elvek az egyház társadalmi tanításában jelenik meg 1891 óta. A 2008-as gazdasági válság, de a mostani, környezeti válság, a háborúk, és a társadalmi válság is mind visszavezethetők a gazdaság szférájára, az pedig az erkölcs problémájára – mondta a Baritz Sarolta Laura nővér, szakfelelős a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A szakfelelős arról beszélt, hogy az oktatás által olyan összefüggésekre látunk rá, amelyen kirajzolódhat egy kilábolási út, melynek mentén felnntarthatóvá, élhetővé válhat a világ.

Mint mondta, alapvető rendszerváltás szükséges a szemléletben; hozzátette, hogy Matolcsy György a szószólója a gazdasági paradigmaváltásnak, és a Nemzeti Bank immár képzéseket hoz létre az erkölcs alapú gazdasági gondolkodás.

A haszonmaximalizálás egy idő után káoszt és a rendszer felborulását okozza. Pszichológiai kutatások is kimutatták, hogy az anyagiasság növekedése a boldogság csökkenésével jár együtt – fogalmazott a nővér, aki példaként említette a blue print fo bette business (a jó üzlet jó lenyomata) nevű kezdeményesést, amelynek keretein belül néhány angol üzletember azt hirdeti, hogy az az egyházi társadalomtanítás alapjaira üzleti modellt lehet létrehozni.

Ezek általános emberi értékek, amire minden jóravaló ember igent mond – húzta alá Baritz Laura.

Ide tartozik például a szubszidiaritás elve – amelyben a felső rétegek kisegítenek, nem elnyomnak – , a szolidaritás, és az emberi méltóság alapelve , valamint az igazságosság elve is, vagyis olyan elvek, melyeket minden ember belát vallástól függetlenül – fogalmazott a nővér, aki elmondta azt is, hogy a tagok nagy multinacionális vállalatok felső vezetői, így a Vodafone, az Easy Jet, vagy a Hermés vezetői is csatlakoztak már ehhez az üzleti modellhez, és képviselőik azt vallják, hogy széleskörű üzleti gondolkodást is tudják befolyásolni az elmélettel.esztik. Mindent összevéve mintegy 60-80 ezer embert ért már el a KETEG missziós tevékenysége hazánkban.

-Friss Média-

Forrás:hirado.hu