KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#névadás
#nyelvünk kincsei
Hívhatom-e a gyermekemet Februárnak?
Minden további nélkül. De nem nálunk, hanem mondjuk Amerikában. Ott bárminek - Traktornak, Unikornisnak vagy Pintyőkének is. Magyarországon kicsit rigorózusabb ennél a szabályozás, legalábbis ha hivatalosan be akarjuk jegyeztetni a nevet.

Fradika. Fidesz. Kilences Számú Kórterem. Csak néhány példa azok közül a nevek közül, melyeket a közelmúltban visszadobtak a lelkes szülőknek, amikor így akarták anyakönyveztetni a gyermeküket.

Nálunk ugyanis nincs abszolút szabadság ezen a téren. A Magyar Tudományos Akadémia meglehetősen hosszú listát állított össze a női és férfi utónevekből, ebből tetszésünkre válogathatunk. A jegyzék az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján található, havonta frissítik. A mostani 2375 női és 1813 férfinevet tartalmaz.

De ha mégis olyan név jut eszünkbe, ami itt nem szerepel, akkor ezt a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényezni hivatalos eljárásban. A formanyomtatvány ehhez a kormany.hu portálról tölthető le. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a különböző nyelvész szakemberekből álló Utónévbizottság kialakítja szakvéleményét az adni kívánt névről. Ennél sok mindent vesz figyelembe: például azt, hogy - bármily furcsának is tűnik, ez nem mindenkinek egyértelmű, - hogy egy gyerek maximum két keresztnevet kaphat, mégpedig ha fiú, akkor csak férfinevet, ha pedig leány, akkor csak nőit. Ha a bizottság egy kitalált nevet az egyik nemnek már javasolt, azt a későbbiekben a másik nem képviselője nem kaphatja meg.

De ez még közel sem nem minden. Holnap újabb szempontokat hozunk.

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük.

- FrissMédia -