SPORT
#jujitsu
#magyarsportjujitsu
#tengudojo
#harcművszet
Harcművészek találkoztak Mándokon
A tegnapi nap több szempontból is fontos esemény volt a mándoki Tengu Dojo Ifjúsági és Harcművészeti Sportegyesület életében. A civilszervezet egy éves születésnapját ünnepelte, ezt a kiemelt eseményt látogatta meg és tartott edzést Hanshi Dr. Nagy-Hinst István 9. dan. a Kígyó Dojo Harcművészeti Sportegyesület Vezetője. A megyei eseménynek további részvevői voltak a Jánkmajtisi Ju Jitsu Klub és a kisvarsányi King Cobra HSE képviselői és tanulói.

Az Egyesületet 2016. december 6.-án Sajtos István 2. dan-os ju jitsu mester – az egyesület alelnöke, instruktora - és tanítványa Ésik Árpád – az egyesület elnöke, ügyvezetője - alapította. Céljuk a japán harcművészetek hagyományainak őrzésé, gyakorlása és széles körben való megismertetése, elsősorban fiatalokkal. Felvilágosult és modern gondolkodású, ugyanakkor szülőföldjéért elhivatott ifjúság nevelése, kihasználva a sport, a kultúra, a civil kezdeményezések erejét. Jelenleg heti két edzéssel azt kívánják elérni, hogy a fiatalok ne a tévé, vagy a számítógép előtt töltsék szabadidejüket, hanem közösségi, kulturális, sport vagy szabadidős programok keretében alkossanak közösségeket, és fejlesszék képességeiket, készségeiket, jussanak el területi, megyei vagy akár országos versenyekre.

„A keleti eredetű küzdősportokat (Judo, Karate, Sport Ju Jitsu stb.) és a Keleti Harcművészeteket filozofikus és gyakorlati értelemben külön kell választani. A küzdősportok (bár harcművészeti technikákat alkalmaznak) egy jól behatárolt versenyszabályzat keretében ,rendezett körülmények közepette a győzelem megszerzésére irányulnak, míg a Keleti Harcművészetek (a Keleti Kultúra részeseként) egy jól behatárolt viselkedési kódex (viselkedési normák betartásával) a harcművészeti irányzatok technikáinak gyakorlását követik ahol nem a versenyzés által megszerzett győzelem, hanem a harcművészetek gyakorlásával megtett út és az ehhez társuló szellemi és fizikai fejlődés a fő célkitűzés. Jelenleg, Sportegyesületem keretében Harcművészetet oktatok, bár tanítványaim nem zárkóznak el a versenyzés által nyújtott előnyök és lehetőségek elől sem. A Japán kultúra tradicionális részét képező Ju Jutsu irányzatok oktatását és ennek irányítását magasan képzett és minősített Oktató Nagymesterek biztosítják japánban és világszerte.

Az Asahi Dojo International Assotiation Világszervezetet, Japán Harcművészeti Család mintájára (Tani Gawa család-Tani Gawa=Hegyi vízzuhatag) Shodai Soke Tani Gawa- Japán Hanshi Daniel Blanchet Judan (10 Dan) Nagymester alapította, mely Világszervezetben Kinevezett Magyarországi és Romániai Igazgatóként vagyok nyilvántartva. A Japán tradicionális Harcművészeti minősítési rendszerben a Mester fokozatok 10 Dan fokozatig terjednek, és az oktatói titulusok a Hanshi (Oktatók oktatója-Nagymesteri cím-Keleti Filozófia Doktori címe) fokozattal zárulnak.” – nyilatkozta korábban dr. Nagy Hints István Ács Tibor cikkében.

A Tengu Dojo HSE mándoki edzéseiről a www.tengudojo.hu weboldalon lehet tájékozódni.

-Friss Média-