KULTÚRA
Programok
ha Demecser, akkor néptánc - XXI. alkalommal is Őszikék
Az Őszikék Népzenei Fesztivál és Verseny kisebb megszakítással 1996-óta ad teret megyénk népzene szerelmeseinek a találkozóra, miközben szakmai fejlődésükről is számot adhatnak ilyenkor. Örvendetes, hogy az idősebb korosztály mellett, bizony a fiatalok is egyre többen vesznek részt ezen a színvonalas versenyen.

A demecseri művelődési ház színháztermében felnőtt és ifjúsági kategóriában versengenek a résztvevők, akik a korábbi évekhez hasonlóan most is a megyében működő szólisták és népdalkörök, valamint hangszeres szólisták és hangszeres együttesek. Ebben az évben 35 produkciót lehet megnézni. A minősítésről a szakma kránjének számító öt fős zsüri dönt.

1996-ot írtunk amikor az első Őszikék Népzenei Fesztivál gondolata testet, illetve hangot öltött a Juhász házaspár által. Színpadi versengés formájában az első alkalommal 20 együttes és hat szólista lepett a nagyérdemű elé. A 26 évvel ezelőtti kategóriák a mai napig megmaradtak, így néhány év kimaradása miatt az idén 21. alkalommal népzenei együttesek, népdalkörök, énekes, valamint hangszeres szólisták adtak egymásnak randevút Demecser sokat megélt Erkel Ferenc Művelődési Házának színháztermében.

A versenysorozat fővédnöke a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós.