PUZZLE
Cukiság
#gyűrűsfarkú maki
#Nyíregyházi Állatpark
Gyűrűsfarkú maki bébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban
Két héten belül belül négy katta (Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A leginkább mesebeli manócskákra hasonlító állatok 4 és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra.

Míg a legifjabbak anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb kölykök már olykor a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár nap után élénksárga színűvé változik. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. A Nyíregyházi Állatparkban több gyűrűsfarkú maki család él, s mivel meghatározott a szaporodási időszak, így a kicsik is általában hasonló időben születnek. A most született apróságokkal 26 egyedre nőtt a Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú makiállománya.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark