KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#alma
Figyelem! Hétfőn óriásdemonstráció lesz Vásárosnaménynál!
Továbbra sincs megállapodás az ország legnagyobb iparai alma feldolgozójával, mivel a mai tárgyalások ismételten kudarcba fulladtak. Bár - jegyzi meg Bakti János -, az Ausztria Juice mai ajánlata két forinttal több, de így is elfogadhatatlan a jelenlegi 17 forintos kilónkénti felvásárlási ár.

Mint írtuk korábban, a Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemnél több száz gazda jelenlétében jelentette be Jakab István MAGOSZ elnök szerdán, hogy a háromórás tárgyalás az Austria Juice menedzsmentjével eredménytelenül zárult. Jakab szerint a felvásárló nem tesz mást, minthogy a "gazdáktól ajándékba várja az almát."

Hétfőn arról számoltunk be, hogy extraprofitra próbálnak szert tenni a felvásárlók, de valójában egy jól kigondolt üzletpolitika része, hogy a magyar gazdákat egy létminimum szintű helyzetbe hozzák. „Ha akarom, adok nekik levegőt, ha akarom, nem” – érzékeltette dr. Seszták Miklós azt a kiszolgálhatott helyzetet, amit a piac hatvan százalékát lefedő cég tudatosan alakított ki. Lehetséges megoldásként létre kell hozni a saját feldolgozó üzemet, ezzel alternatívát teremtve, ami végső soron a tisztességes üzletpolitikához is elvezethet, hiszen megtörik egy-egy cég monopóliuma s így a kiszolgáltatottság" – mutatott rá a képviselő.

Seszták javaslatával teljes összhangban szerdán jelentette be Jakab istván MAGOSZ elnök, hogy elkezdik egy, a gazdák tulajdonába lévő iparai alma feldolgozásra alkalmas üzem megvalósítást. A parlament alelnöki tisztét is betöltő politikus jelezte, a bejelentett iparai alma feldolgozásra alkalmas üzem építésének egyeztetése legfelsőbb szinten, az Agrárminisztériumban folytatódik.

Mint írtuk korábban a Döhler-léüzem nettó 19 forintot ajánlott a gazdáknak, míg a nyírmadai Rauch-léüzem még nem közölt árat, azonban információink szerint hasonló, vagy azonos lesz a vajai üzem árához. Ehhez képest a mai nettó 17 forintos ajánlata az Austria Juice-nek elfogadhatatlan - tette hozzá Bakti. Ezért hétfőn 8 órára óriásdemonstrációt hirdettek a vásárosnaményi léüzem elé, hogy így gyakoroljanak nyomást a feldolgozóüzem árpolitikájára.

- Friss Média -