KULTÚRA
Múlt idő
Ezeket az ősi helyszíneket tárták fel a régészek 2020-ban
Egyiptom, Izrael, Olaszország - csak néhány azok közül az ásatási helyszínek közül, ahol nagy kincsekre bukkantak tavaly.

2020 gazdag év volt az ásatások szempontjából, hiszen a világ több pontján is sikerült új leletekre bukkanniuk a régészeknek. A COVID világjárvány alatt is új szarkofágok, múltbeli városrészek kerültek elő, és még egy izgalmas gasztronómiai kultúrát is felfedeztek az ásatások során.

Szakkarai szarkofágok

30 kilométerre Kairótól található az ókori Egyiptom egyik legfontosabb ókori régészeti központja, Szakkara, ami nem más, mint Memphisz nekropolisza. Az ókori temetkezési hely a régészek fellegvára: 2020-ban is jelentős munkálatok zajlottak, szeptemberre meg is lett ezeknek az eredménye. Ősszel több olyan gazdagon díszített, fából készült szarkofágot is találtak az archeológusok, amelyek korát több mint 2500 évre becsülik. Az egyiptomi kutatók fel is nyitották a szarkofágokat, azok elemzése során még többet tudhatnak majd meg az ókori egyiptomiak életéről - írja a DW.


Gyorsétterem Pompeii romjainál

Karácsony előtt nem sokkal jelent meg a hírekben, hogy az ókori római város régészeti helyszínén a maihoz hasonló gyorsétteremre bukkantak a régészek. A csaknem kétezer éves felfedezés nem más, mint egy thermopolium néven ismert építmény, ami az ételek utcai árusítására szolgált. A freskókkal és üvegekkel díszített üzletben kacsából, csirkéből és más állatokból készült ételeket szolgálhattak fel a város lakóinak, kisebb konténerekből.


Jeruzsálem ősi fala

Tavaly a Heródes király időszakából származó ősi városfal feltárása volt a legnagyobb felfedezés Jeruzsálemben. Német régészek Dieter Vieweger vezetésével fedezték fel az egykori várost övező falat, amelyből arra következtettek, hogy az ősi város sokkal kisebb volt, mint ahogy azt eddig hitték.

- FrissMédia -