SPORT
Labdarúgás
#Neumann Gábor
#labdarúgás
#Várda LA
Európai sztárcsapatok fiataljainak kupája Kisvárdán
Nemzetközi U16-os fiú futballtornát tartanak szombaton és vasárnap Kisvárdán. A következő csaptok jöttek el a tornára: Dinamo Kijev, Hajduk Split, MFA Munkács, SK Csíkszereda, Puskás Akadémia FC, Várda LA.

A meccsek délelőtt fél 10-kor kezdődtek, ma a csoporttalálkozók zajlanak és holnap rendezik a helyosztókat, a döntőt délután 4-kor. Arra mindenképpen érdemes kilátogatni, hiszen kiderül, hol tart a várdai utánpótlás.

Az első meccsen mindjárt remek eredmény született.

Várda LA–Munkács FA 2–0 (1–0) - kétszer 30 perces mérkőzéseket játszanak.

VLA: Kovács M. – Krucan, Tenkacs, Bilous (Szabó D., 60+1.), Veress M., Racskó, Rózsa S., Kereszti, Babják (Bojcsuk, a szünetben), Dócs B., Ésik. Edző: Szabó Balázs

Gólszerzők: Babják (21.), Bojcsuk (60.).

A kétnapos tornát Neumann Gábor emlékének szentelik, a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia alapító igazgatója idén április 29-én hunyt el.


Neumann Gábor 67 korában hunyt el. Az egykori labdarúgó, edző és sportvezető szívügyének tekintette, hogy Kisvárdán is tető alá hozzon egy nagy nemzetközi tornát. Az infrastrukturális fejlődés és a kapcsolatrendszer bővülése mindezt lehetővé is tette, de jött a világjárvány, amely megfékezte a szervezőmunkát. Amikor pedig új erőre kapott, akkor már Neumann Gábor nem lehetett köztünk, de emlékét azzal is ápolják, hogy a Bajnokok Tornája az ő nevét is viseli.

Neumann Gábor a mai Nyíregyháza Spartacus elődjénél kezdett focizni, már 16 éves korában bemutatkozott az NB Il-ben, majd hosszú évekig játszott a felnőtt csapatban, később szakmai majd klubvezetői munkát is végzett. Klubvezetöként dolgozott 199A-ig, volt edző, utánpótlás-szakágvezető, akadémiai igazgató.

A 2000-es évek elején utánpótlásedzóként a magyar korosztályos válogatottak mellett is tevékenykedett, sőt, 2007-ben, Várhidi Péter szövetségi kapitány mellett tagja volt a felnőtt válogatott szakmai stábjának is. Ó volt az első önálló nyíregyházi futballklub, az NYFC első elnöke, az NB Il-es szekció alelnökeként pedig másfél évig az MLSZ elnökségi tagjaként is dolgozott. Nyíregyházi korszaka lezárulta után Neumann Gábor alapító igazgatója volt a Várda Labdarúgó Akadémiának, dolgozott szakmai igazgatóként és utánpótlásmenedzserként is, a halála előtti hónapokban pedig az akadémiai tehetséggondozást felügyelte.

A szurkolók számára a belépés ingyenes, viszont érvényes védettségi igazolványhoz kötött.