KULTÚRA
#leszfeszt
Ennyi embert tuti nem látott még Kisvárdán!
Véget ért a három napos kelet-magyarországi fesztiválparadicsom, a LeszFeszt. Az elmúlt években sokat fejlődött a fesztivál, több mint hét helyszínén idén több világsztár mellett megjelent a magyar könnyűzenei élet krémje is.

A nap a fiatalok körében roppant népszerű Középsuli sorozat közönségtalálkozójával kezdődött, majd a Friss Média fotópályázatának díjkiosztójával folytatódott. Bár az érkező sötét fellegek nem voltak túl biztatóak, a várkertbe lassacskán befelé szállingózó fesztiválozók bizakodóak voltak.

Ahogyan a Punnany Massif-ból már jól ismert Felcser Máté mondta a Frissmedia.hu-nak, az időjárás egy igazi fesztiválozót egyáltalán nem hátráltathat meg és ez valóban így történt: a szombati nap első fele egy jókora zivatarral színesített villámcsapás parédéval indult, de ez egyáltalán nem zavarta a Vad Fruttik, vagy a Rockszínpadon játszó Auróra zenekarra érkezőket.

Az Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra szépen megtáncoltatta a hömpölygő tömeget a híres világzenéjével, majd a Halott Pénz következett, akiknek a koncertjén a fesztivál közönsége egyszerre köszöntötte fel a banda kisvárdai származású basszusgitárosának édesapját, aki éppen a közönség soraiban foglalt állóhelyet.

A Hell Arénában a zárás előtti percekben még tombolt a közönség, a helyi lemezlovas, Vasco utolsó számánál a tömeg nem akart mozdulni, inkább egy emberként énekelték a tavalyi futball európa-bajnokság nem hivatalos magyar indulóját, az "éjjel soha nem érhet véget" című slágert.

Bár nem volt az előző naphoz hasonló teltház, szép számokban így sem panaszkodhat a LeszFeszt. A fesztiválra több mint harmincezren látogattak el összesen a három nap alatt, és több ezer liter sör fogyhatott el. Ebben az esetben pontos számokkal nem tudunk szolgálni, mivel az ötödik után elfelejtettük tovább számolni.

A LeszFeszt ideje alatt körülbelül húsz alkalommal kellett a biztonsági szolgálatnak kitessékelnie a csúnyán viselkedő fesztiválozókat, ami igen baráti szám egy ekkora rendezvényhez képest, ugyanis ennyi rosszalkodót egy átlagos pumpálós diszkóból szokás kipaterolni, szombat hajnalban.

A mentősöknek is akadt tennivalója a három nap alatt. Szombat este tíz óráig ötvenheten szorultak ellátásra, ebből tizenketten kerültek kórházba, harminchatan ittak eggyel többet a kelleténél, vasárnap délelőtt pedig egy férfit és egy nőt véltek felfedezni a fesztivál munkatársai egy kulcsra bezárt öltözőben, akik biztosan nem unatkoztak az előző este.



A kisvárdai fesztivál látványosan minden generációt meg tudott szólítani, szép számmal jelentek meg tinik, fiatalok és családosok is a három napban. A helyszínek elbontását vasárnap délben elkezdték a szervezők, néhány nap és a régi pompájában ragyog a kisvárdai vár és környéke. Egy dolog biztos: jövőre újra LeszFeszt!