NAGYVILÁG
Külföld
#barlang
#Thaiföld
#focisták
#mentés
Elkezdődött - megpróbálják kihozni a fiatal focistákat a barlangból
Eljött a D-nap Thaiföldön - kihozzák a fiúkat a barlangból. A művelet rendkívül kockázatos, de nem várhatnak vele tovább.

Összesen 18 búvár vállalkozott arra, hogy bemegy a 12 fiatal focistáért és edzőjükért. Muszáj lépni, a fiúk egy sziklaperemen vannak az egyik barlangban és a vízszint egyre nő. Már két hete nem tudnak kijutni a korán érkezett monszun miatt. Több mint egy hétig semmit nem tudtak róluk, de aztán a nyomukra bukkantak és azóta próbálják kitalálni, hogyan is menthetnék ki őket. Addig is tapasztalt búvárok látták el őket élelemmel, vízzel és minden mással, amire szükségük volt.

Ma pedig eljött a D-nap. A Tham Luang barlang elől reggel elküldték a tévéstábokat. Az illetékesek szerint a fiúk jó állapotban vannak, felkészültek az útra. Egy orvos megvizsgálta őket, és úgy találta, hogy összeszedettek és eltökéltek. Családjaik is áldásukat adták a mentőexpedícióra.

Először fentről terveztek lefúrni a mentők a barlangba, közben a vizet is szivattyúzni kezdték, de a vízszint olyan gyorsan emelkedik, hogy nem várhatnak tovább: lépni kellett valami drasztikusabbat. Teljesen készen állnak a fiúk kimentésére, ennél jobban már nem készülhetnek fel - mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy így nincs tovább mire várni. A helyzet csak romolhat.

A BBC úgy tudja, hogy a műveletben a fiúknak egyaránt kell gyalogolniuk, búvárkodniuk, mászniuk és a vízben gázolniuk.

_102380736_thai_cave_rescue_v3_inf640-nc

Az út eleje jelenti a legnagyobb kihívást a szűk, vízzel teli átjárók miatt. A gyerekek zöme még életében nem viselt búvárfelszerelést, sőt van, aki első úszóleckéit is az elmúlt két hétben vette a barlangban. Legkorábban magyar idő szerint délután érhetik el a kijáratot. Addig az egész világ értük izgul.

- FrissMédia -

Forrás: BBC