AKTUÁLIS
#nagykörút
#nyíregyháza
Elkészült a Nagykörút négysávosítása Nyíregyházán
A nyíregyházi Nagykörút elkészült négysávosítása az utolsó eleme annak az összefüggő, sugaras közlekedési rendszernek, amely alapján a város közlekedése szerveződik. Ez az útszakasz volt ezidáig a körgyűrű leginkább túlterhelt szakasza. A mostani átalakítással gördülékenyebb, gyorsabb lesz a közlekedés és várhatóan a dugók is csökkeni fognak az útszakaszon. A körút elkészültére mintegy 40 évet kellett várnia a városnak.


A beruházás célja Nyíregyháza, Nagykörút évtizedek óta hiányzó szakaszának, - a Vasútállomástól a Debreceni úti felüljáróig - meglévő 2x1 sávos kapacitásbővítése 2x2 sávosra, és vele párhuzamosan a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztése, csatlakozva ezzel a város már meglévő kerékpáros hálózatához és vérkeringéséhez.

A kivitelező feladata volt a Huszár sort és Móricz Zsigmond utcát érintő – tervezett Intermodális Csomópont és a 4. sz. főút közötti – közel 1,4 kilométeres szakasz bővítése.

nyiregyhaza.hu

A beruházásban 6 db összehangolt szintbeli jelzőlámpás csomópont épült, illetve került átépítésre:

  • 4. sz főút Budapest-Debrecen-Záhony elsőrendű főút, Debreceni út – Váci Mihály utca csomópontja
  • Móricz Zsigmond utca – Szarvas utca csomópontja
  • Móricz Zsigmond utca – Toldi utca csomópontja
  • Móricz Zsigmond utca – Simai út (3317. j. összekötő út) csomópontja
  • Huszár sor utca (3317. j. összekötő út) – Damjanich utca csomópont
  • Arany János utcai Állomás téri csomópont

Ezen kívül, a főpályával párhuzamos 3,75 m széles gyalog és kerékpárút, valamint egy 423 m2 pályafelületű híd került kialakításra.

A Simai úti becsatlakozás egy rendkívül balesetveszélyes közlekedési gócpontja volt a városnak, ahol a közlekedést tovább nehezítette az Érpataki vízfolyás feletti híd közúti átvezetésének szűk keresztmetszete. A projekt során az Érpataki folyás keresztezésében a meglévő 2 db régi hídszerkezet helyett a 2x2 sávos út, járda, gyalog- kerékpárút valamint a 2 db lakossági utca becsatlakozását szolgáló, ezek méretigényéhez igazodó közel 60 m szélességű híd létesült.

Jelentős változás, hogy a Simai úti csomóponttól a 4. számú főút debreceni úti csomópontjáig tartó, eddig önkormányzati útszakasz a beruházást követően az országos közúthálózat része lesz.

A Simai út és a Debreceni úti 4. számú főút csomópontja között megszüntettük az ideiglenes állapotot tükröző nem megfelelő vonalvezetésű nyomvonalat, helyette egy átlátható, a kapacitásoknak és a biztonságnak megfelelő nyomvonalat alakítottunk ki.

A főpályába becsatlakozó 11 db csomópont 15 db csomóponti ágán (úton, szervízúton) összesen mintegy 1043 méter hosszú útszakaszon hajtottunk végre felújítást. A fejlesztés az útvonal mentén található kereskedelmi egységek megközelítését és feltárását is (pl. Almatárolón belüli üzletek) elősegíti és megkönnyíti. A Rendőrség kérésére az osztott pályás úttestet elválasztó sávjába előkészítettük 1 sebességmérő Trafibox telepítését, mely szintén a közlekedés biztonságát szolgálja majd. A tervezési szakaszon 4 db autóbusz megállópár is megújult.

A fejlesztést a „KE-VÍZ 21” Építőipari Zrt. és a ZEMPLÉNKŐ Kft. alkotta konzorcium hajtotta végre nettó 5.578.144.901 Ft kormányzati forrás felhasználásával.

nyiregyhaza.hu