KULTÚRA
Elképesztő kötet Petőfi igézetében
Él-e még Petőfi címmel jelent meg Vörös István új kötete.

Legendákhoz nyúlni mindig kockázatos vállalkozás. Petőfit különösen sokféle legenda övezi. Nem is csoda, mert szinte mitikus személyiség és költő volt. Vörös István megmutatja, hogy nem biztos, hogy cáfolni kell a legendákat, inkább eljátszani velük.

Petőfi legendából persze bőven van, például, hogy megbukott magyarból, igazándiból nő volt, alig volt rokona, Barguzinban raboskodott, vagy, hogy egy meg nem értett zseni volt. Ahogy az életét, úgy a halálát is legendák veszik körül. Nem tudjuk, pontosan mi lett vele. Valószínű, hogy elesett a meneküléskor. Egy császári tiszt később azt vallotta, hasonló kinézetű, elesett menekültet láttak Segesvárnál. Persze lehet, hogy Petőfi Barguzinban újra megnősült. Esetleg tovább élt, s ma is él. Meg is írt mások helyett jó néhány verset.

Ebből a legendából kiindulva születtek ezek a Petőfi-átiratok. Vörös István megmutatja az olvasónak, hogy a Petőfihez kapcsolódó legendákkal eljátszva remek és szórakoztató alkotások születhetnek, ha görcs nélkül merünk hozzányúlni a témához. És Ő pontosan így mer hozzányúlni egyik (ha nem a) legnagyobb nemzeti hősünk egyúttal irodalmi alakunk szelleméhez, mi több, tovább gondolja világlátását, nyelvezetét anélkül, hogy az bármilyen fogyatékosságot szenvedne ettől. Így jöttek létre ezek a Petőfi-átiratok és azok a versek, melyeket álomszerűen továbbgondolva mások helyett Petőfi ír meg. Néhány önkényesen választott, de mégis tartalmi-formai rokonságban álló Arany-, Babits-, Füst Milán-, Jékely-, József Attila-, Kassák-, Kányádi-, Kormos-, Nemes Nagy-, Pilinszky-, Utassy-, Vajda-, vagy Vörösmarty verset Petőfi átiratában ismerhetjük meg. Komolyság és játék együtt van jelen ezekben a művekben.

Valószínűleg Petőfi is szórakoztató olvasmánynak, érdeklődést felkeltő fikciónak találná a verseket, melyek számára már nem ismert, de rendkívüli irodalmi nagyjaink költeményeit idézik meg. Érdekes gondolatkísérlet és lebilincselő játék. Az irodalom csupa kaland. Legyenek részesei Önök is!