KÉK FÉNY
#Tuzsér
#bűncselekmény
#mentősök
#bíróság
Életveszélyes fenyegetés a kisvárdai bíróságon
Életveszélyesen megfenyegette a mentőst a kisvárdai bíróságon a vádlott. Annak a férfinak az ügyét tárgyalták, aki miután egy mentős ellátta,őt is megütötte még 2018 májusában. ​A tárgyalást vezető bírónő, Kapiné dr. Farkas Gyöngyi rutinjának és türelmének volt köszönhető, hogy a tárgyalás nem torkollott verekedésbe. Az ügy sértettjének a vádlott azt ígérté, hogy a föld alá teszi.

2018 májusában Tuzsérra kaptak riasztást a záhonyi mentősök. Egy sérült ember kellett ellássanak, akit egyébként egy verekedésben hagytak helyben. A vádirat szerint a vádlott 2018. május 24-én sérülten feküdt egy tuzséri ház udvarán, ezért mentőt hívtak hozzá. Miután a kiérkező mentőápoló a mentőautóban ellátta a vádlott sérülését, kinyitotta a gépjármű ajtaját, hogy az utcán tartózkodóktól elkérje a férfi iratait. Eközben a vádlott az autóból az utcán lévőkkel hangosan veszekedni kezdett, majd felugrott a vizsgáló székből és a mentőápolót ököllel többször megütötte a vállán, arcán, orrán. A vádlott a mentős bántalmazását a jelenlévők közbelépése után hagyat a csak abba.

A mentőápoló - aki 19 éve menti az emberek életét – orrcsonttörést szenvedett, elmondása szerint nem kizárt, hogy maradandó egészségkárosodása van bár ezt a kirendelt orvosszakértő nem erősítette meg. Mindenesetre a mentőápolónak azóta légzési problémái vannak.

A 2019 szeptemberében megtartott előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését emiatt a Kisvárda Járásbíróságnak bizonyítási eljárást kellett lefolytatnia.

Mivel az előkészítő ülés nem hozott eredményt a procedúra átment tárgyalásba és meghallgatták a sértettet és a vádlottat, majd a bíró igazságügyi szakértőt rendelt ki.

A mai tárgyaláson a Kisvárda Járásbíróságon a vádlotton és a sértetten kívül tanúk meghallgatásra sor került volna, csakhogy a vádlott begyógyszerezett, vélelmezhetően ittas állapotban jelent meg a bíróságon, a lábán alig tudott megállni. A bíróság ezért arra az álláspontra jutott, hogy a vádlott állapota miatt nem tartható meg a tárgyalás, azt elhalasztotta áprilisra.


A vádlott ekkor verbálisan elkezdte fenyegetni a mentőápolót, mivel szerinte nem ő, hanem a mentőápoló ütötte meg és kétségbe vonta a mentős sérülését is. A verbális fenyegetést majdhogynem fizikai támadás követte, de ekkor a sértett és egy tanú elhagyta a tárgyalótermet, így önmagával viaskodott a vádlott. Saját elmondás szerint a tárgyalás előtt több fajta gyógyszert vett be, amelyekre alkoholt is fogyasztott.

Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a férfi egy másik mai tárgyaláson viszont nem jelent meg. Itt lopás miatt kellene felelnie. Ebben az ügyben a vád szerint egy mobiltelefont tulajdonított el, majd azt a rokonának eladta. Bár itt a kár megtérült, a büntetőeljárást le kell folytatni, ami talán problémamenteseb lesz, ha a vádlott pénteken bevonul a börtönbe. Ugyanis a férfit még 2019. november 21-én a Kisvárdai Járásbíróság testi sértés bűntettének kísérlete miatt – mint különös visszaesőt - 80 nap elzárás büntetésre ítélte, amelynek letöltését 2020. február 21-én kell megkezdenie.

A mostani ügyében egyébként akár 5 évet is kaphat, hiszen közfeladatot ellátó személyt bántalmazott, akiket viszont a törvény kiemelten véd.