KÉK FÉNY
#vasúti ellenőrök
#országos verseny
El sem hinné, miben versenyeztek az ellenőrök! - fotók, videó
Húsz csapat negyven versenyzőjének részvételével rendezték meg a II. Országos RID-versenyt Záhonyban, ahol a hétfői elméleti feladatok után kedden és szerdán a gyakorlati ellenőrzésekre koncentráltak a vasúti ellenőrök.

A gyakorlati verseny helyszínéül szolgáló záhonyi vasúti átrakó 84 négyzetkilométeren terül el, a normál nyomtávú vágányhálózata 260, míg a széles nyomtávú 140 kilométer hosszú. Ezen belül két helyszínen, a vasúti átrakóban és a vegyianyag-átfejtőben két-két feladatban mérték össze felkészültségüket a kétfős csapatok, melyeknek előre berendezett, veszélyes áruval megrakott, szabálytalan szerelvényt kellett ellenőrizniük.


A második gyakorlati feladat egy telephelyen volt. Ott veszélyes áru vasúti fuvarozásának előkészítését, a vasúti kocsik állapotát, valamint a dokumentumokat vizsgálták az ellenőrök. A pályabírók az ellenőrzési jegyzőkönyv szakszerű felvételét, a szabálytalanságok dokumentálását és a rejtett szabálytalanságok feltárását is külön-külön értékelték.


A kötött pályás közlekedés a közútihoz hasonlóan számos kockázatot rejt magában. A katasztrófavédelmet évente átlagosan száz olyan eseményhez riasztják, ami a vasúti közlekedéssel és a kötött pályás áruszállítással kapcsolatos. Éppen ezért a katasztrófavédelmi ellenőrök a MÁV szakembereivel együttműködve folyamatosan kontrollálják a vasúti veszélyesáru-szállítást (RID) – emelte ki a verseny zárásakor Nagy József tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki megköszönte a megméretésen való részvételt. Mint mondta, egy-egy ilyen esemény a szakmai tapasztalatcserére is lehetőséget biztosít.

A 2018-as, II. Országos RID-verseny ünnepélyes eredményhirdetését szeptember 14-én tartják a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

- FrissMédia -