NAGYVILÁG
#Karikó Katalin
#Harvard
#díszdoktor
#Tom Hanks
Egyszerre lett díszdoktor a Harvardon Karikó Katalin és Tom Hanks
A díjazottak között van még biokémikus, történész, a Radio Bilingüe társalapítója, és egy kitüntetett katonai vezető is - olvasható az amerikai egyetem újságjának honlapján.

A Harvard Gazette tudósítása szerint hatan vehettek át díszdoktori címet a világ egyik leghíresebb egyetemén, a Harvardon.

Balról jobbra állnak: Karikó Katalin, mellette David Levering Lewis, Michael Mullen, Jennifer Doudna, Hugo Noé Morales Rosas. Ülnek balról jobbra: Larry Bacow elnök, Alan Garber prépost, s mellettük:Tom Hanks.

Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus nevéhez kötődik a 21. század egyik legfontosabb tudományos felfedezése. Az általa kifejlesztett mRNS alapú technológia és az arra épülő két leghatékonyabb oltóanyag, a BioNTech/ Pfizer és a Moderna vakcinák alapozták meg világszinten a SARS-CoV2 vírus elleni hatékony küzdelmet, valamint a Covid-19 világjárvány megfékezését. Felfedezése ígéretet hordoz magában számos más betegség jövőbeli gyógyításával kapcsolatban is.

Tom Jeffrey Hanks színész, producer, író, rendező, humanista. Elkötelezett filantrópként segített támogatást szerezni többek között az AIDS és a rákkutatás, az űrkutatás és a második világháborús nemzeti emlékmű számára. A Hidden Heroes ( Rejtőzködő hősök) kampány elnöke, amely támogatja a katonai gondozók veteránokkal végzett munkáját.

David Levering Lewis kiemelkedő történész és életrajzíró, a Julius Silver Egyetem nyugalmazott professzora, a New York-i Egyetemen.

Michael Glenn Mullen admirális, az amerikai haditengerészet nyugalmazott, kitüntetett katonai vezetője, aki 43 évig szolgált a hadseregben, végül a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökeként. 2007 és 2011 között az ország legmagasabb rangú katonatisztjeként, mindkét párt elnöke alatt szolgálva átvezette a fegyveres erőket az átmenet kritikus időszakán.

Jennifer Doudna munkásságát az RNS molekuláris szerkezetének megértésére és ezáltal az emberi állapot javítására szentelte. Emmanuelle Charpentier-vel együtt megkapta a 2020. évi kémiai Nobel-díjat a CRISPR-Cas9 nagy pontosságú technológia úttörő munkájáért, amely lehetővé teszi a genom célzott megváltoztatását, széles körben alkalmazva a biológiában és az orvostudományban.

Hugo Noé Morales Rosas úttörő alakja a közszolgálati műsorszolgáltatásnak. Egész életében "a marginalizált hangok felemelésének" szószólója. A Radio Bilingue ügyvezető igazgatója, amelyet 1976-ban alapított a kaliforniai Fresnóban mezőgazdasági munkásokkal, közösségi aktivistákkal és másokkal együtt.