AKTUÁLIS
#érpatak
#Orosz Mihály Zoltán
#elszámolás
Egyre több oka van félni az elszámoltatástól Érpatak polgármesterének
Az érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán gyakorlatilag családi vállalkozásként vezette a rá bízott települést. Legalábbis ez derül ki az általunk összegyűjtött tényekből és a megkérdezett tanúk beszámolóiból, akiket a folyamatban lévő nyomozások során már kihallgattak. Az érpataki önkormányzat és az Orosz által vezetett Beneficium egyesület pénzügyei összefolytak. Miközben Orosz ezt tagadja, egyre több zavaros ügyletre derül fény: hiányzó elszámolások, közpénzből gyarapodó magánvagyon, 15 m

Folytatjuk az érpataki polgármesterről szóló cikksorozatunkat. Előző írásunkban megemlítettük, hogy Orosz Mihály Zoltán gyanús ügyleteivel több tényfeltáró cikksorozatban is foglakozott korábban a sajtó. Ezek alapján kimondható, a polgármester által vezetett, stílszerűen Beneficium-nak elkeresztelt szeretetszolgálat gyanús körülmények között szerzett meg több mint ötven ingatlant. Orosz szerint megfelelő módon indokolta az ingatlanszerzéseket. Állítása szerint a település érdekeit szolgálta egyesületének tevékenysége. A jelek szerint azonban Orosz ezt a jótéteményt mégis igyekezett eltitkolni.

MILLIÓK MARADTAK KI A KÖNYVELÉSBŐL

Ennél a pontnál érdemes megjegyezni, hogy az érpataki önkormányzatnak 2011-től különböző strukturális alapokból mintegy 200 millió forint fejlesztési forrás állt rendelkezésére. A pályázatokat nem más, mint Orosz élettársa, Uri Valéria külön fizetségért egyengette,mert amúgy a kistérségi társulás szociális és gyermekvédelmi szolgálatának vezetője Érpatakon. A beruházások kivitelezésével az önkormányzat a 2011 februárjában megalapított Érpatakért Településfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg. Vezetője, az egykori mezőőr, Gagna János lett, aki többek elmondása szerint csak névlegesen irányította a céget, mivel az érdemi döntéseket mindig is Orosz hozta meg. A nonprofit kft. 2011-ben a tulajdonos önkormányzattól négymillió forint működési kölcsönt kapott, amit még abban az évben megadott, majd 2012-ben ismét kapott 15 milliót, szintén működési kölcsön címen. Csakhogy ez az összeg már nem szerepel a kft könyvelésében sem a rövid, sem a hosszú lejáratú kötelezettségek között, miközben a falu költségvetésében immáron negyedik éve kölcsönként van nyilvántartva ez az összeg.

erpatak zsidoegetes 660x440

Több botránya is volt már Orosz Mihály Zoltánnak. Itt éppen Benjamin Netanjahu, és egy Simon Peresz arcú bábút akasztott. Fotó. 24.hu

A nonprofit kft. gazdálkodását tekintve megállapítható, hogy elsősorban az önkormányzat által megnyert pályázati pénzekből finanszírozta magát. Működési időszakában mintegy 162 millió forint nettó árbevételre tett szert, aminek egy részét az önkormányzati épületek felújítására fordította. Bár Orosz, mint polgármester rendszeresen utasította a kft ügyvezetőjét különböző út és egyéb karbantartási munkák elvégzésére, ehhez forrásokat nem biztosított és az elvégzett munkák ellenértékét jellemzően nem is engedte kiszámlázni. Azt, hogy a cég elszámolásai körül nincs minden rendben, mi sem mutatja jobban, mint az olyan egymásnak feszülő állítások, hogy az egyik út karbantartása a volt ügyvezető szerint másfél millióba került és ennyiről is lett számla kiállítva, miközben Orosz azt állítja, hogy ennek az összegnek a dupláját költötték az útra. A nonprofit kft 2014-ben befejezte a tevékenységet, a beszámoló szerint több mint öt millió forint pénzállománnyal, miközben a cég ellen 2015 augusztusában végrehajtást kért egy nagykállói cég másfél milliós tartozás miatt. Mindenesetre aggasztó, hogy a cég bankszámlájához Orosz Mihály bizalmasainak, az önkormányzati pénzügyesnek és a könyvelőnek is volt/van hozzáférése, miközben a cég ügyvezetője 2014-óta gyakorlatilag nem vesz részt a cég irányításában.

AZ ÜGYVEZETŐ SZERINT MINDENT OROSZ INTÉZETT

A nyomozás során a tanúk azt állították, hogy a Kossuth utcai Benefícium-ingatlant és Orosz nagykállói ingatlanjainak felújításait is- az önkormányzati beruházásokkal egy időben-, az önkormányzati cég és partnerei csinálták meg. A nagykállói házánál a pince ásását, zsaluzást, falazást – állítólag szerződés alapján – a piaci árnál jóval kedvezőbb áron készítették el. Nem volt kivétel a kedvező díjszámítás alól a ház szigetelése, amit szintén a nonprofit kft.-vel szerződésben lévő emberek – az eredetileg kialkudott 300 ezres munkadíj harmadáért, mintegy 100 ezer forintért, okosban oldották meg. Az építőanyagokat Orosz ingatlanjaira és az önkormányzati építkezésekre is az újfehértói Horváth Tüzéptől szerezték be, jellemzően Orosz döntésének megfelelően, mint ahogyan a kft. működését érintő többi döntésben is a falu első embere volt az illetékes. Ezért talán ne tekintsük véletlennek, hogy a két, Oroszhoz köthető ingatlan ugyanolyan színű, mint a polgármesteri hivatal, vagy hogy a nagykállói házon is napelem található, mint ahogyan a kamera és a riasztó rendszer is egy azon típus. Az meg már bagatell, hogy a Kossuth utcai Beneficium-ház kerítése és a polgármesteri hivatal kerítése is mutat némi hasonlóságot. A 2014-es helyhatósági választósokon kisebbségbe került Orosz az önkormányzatban, azonban a független képviselők két éve nem tudják elszámoltatni a bevételekkel és a kiadásokkal, mert a polgármester egyszerűen nem hajlandó erre. Ez végül is a település technikai csődjét jelentette, hiszen májusban a normatív támogatást, majd szeptembertől a közmunka-program finanszírozását állította le a kincstár. Bár, a normatív támogatás időközben újraindult, de ez már csak a tüneti kezelésre elég, hiszen közben a 30 milliós visszafizetési kötelezettség folyamatos likviditási gondokat okoz a településnek, ami nem mellékesen egyértelműen a polgármester felelőssége. Ugyanakkor jelenleg is több vizsgálat folyik az önkormányzatnál gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt, miközben egyre jobban durvul a decemberi időközi önkormányzati választás kampánya.

mna

Az MNA mindkét szárnya baráti viszonyban van Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármesterrel. Győrkös István egy beszéde az önkormányzat honlapján is olvasható volt. Fotó. alfahir.hu

A RENDŐRGYILKOS ESZMEI BAJTÁRSA

Egy újságírói kérdésre a jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy vannak az érpataki modellnek olyan elemei, amit érdemes átvenni, ha ők hatalomra kerülnek. Volner János, aki pedig a szélsőjobboldali Orosz politikai pályáját is egyengeti, így fogalmazott: ha a Jobbik nyer 2018-ban, akkor az érpataki modellhez hasonlót vezetnek majd be. Nos, az összegyűjtött tények alapján lehet válogatni az érpataki modell összetevőiből, de azt is érdemes közben figyelembe venni, hogy Orosz eszmei bajtársa a rendőrgyilkos Győrkös István, ami abból is tudható, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal 2012 februárjában Érpatakon masírozott. Az, hogy a „botránypolgármester” megnyeri-e a december 11-i időközi választást, nem tudható, de Orosznak egyre több oka van félni az elszámoltatástól. A kétségbeesés jelének tudható be, hogy az ország különböző pontjairól „közjogi frontharcos barátait” hívja segítségül, miközben a maga teremtette káoszban buzgón imádkozik és építkezik. Most konkrétan a nagykállói házánál télikertet és tárolót. Miközben az udvarán az érpataki önkormányzati gépkocsija áll.

-pestisracok.hu-