KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#alma
#almafelvásárlás
Egyre elkeseredettebbek a gazdák
A Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemnél több száz gazda jelenlétében jelentette be Jakab István MAGOSZ elnök, hogy a háromórás tárgyalás az Austria Juice menedzsmentjével eredménytelenül zárult. Jakab szerint a felvásárló nem tesz mást, minthogy a "gazdáktól ajándékba várja az almát."

Az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő politikus azt mondta: miközben a magyar termelőknek megalázóan alacsony összeget, kilónként 15 forintot kínál a felvásárló, Lengyelországban kilogrammonként 25 forintért veszik át az üzemek a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban pedig 8 és 12 eurócent közötti összeget fizetnek a gazdáknak. Jakab elmondta, hogy a mai tárgyalásokon ezt a differenciát a Austria Juice azzal magyarázza, hogy az ottani alma "különleges minőségű" Jakab bejelentette, hogy a tárgyalódelegáció azonnal Lengyelországba utazik, hogy személyesen tájékozódjanak az ottani piaci viszonyokról.

Az osztrák vezérkar semmilyen elfogadható javaslatot, ajánlatot nem volt hajlandó tenni, ezért - nyomatékosította Jakab az Austria Juice menedzsmentjének -, haladéktalanul megkezdik egy, a gazdák tulajdonába kerülő, ipari alma feldolgozásra alkalmas üzem megépítését. (A gazdák a bejmentés hallatán tapssal fejezték ki egyetértésüket.)

A MAGOSZ elnöke rámutatott, hogy "ez a gyalázatosan alacsony felvásárlási ár" az étkezési alma árát negatív irányba befolyásolja. Jakab azt is elmondta, hogy az osztrák tárgyalófél teljes elzárkózással reagált a felvetéseikre és megfenyegette a gazdákat: ha nem adják az almájukat a magyar gazdák, akkor majd külföldről szerzik be az ipari almát. A fenyegetésre a tüntetők bekiabálásokkal reagáltak: nem engedjük, nem engedjük!


A "minisztérium jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák megfelelő árat érjenek el, a hatóságok kezében lévő összes eszközzel pedig élni akarunk" - jelentette ki Jakab István.


Dr. Tilki Attila országgyűlés képviselő, aki szintén a tárgyalódelegáció tagja volt, bejelentette a helyszínen: Ausztriába azért mennek ki, hogy az osztrák közvéleménynek bemutassák, hogy ugyanazon cég Magyarországon a felét fizeti az ipari almáért. Tilki egy gazda kérdésére válaszolva elmondta, hogy az osztrákokat nem igazán érdekli, hogy a termelő miből él, "számukra az nem is volt kérdés" Mint fogalmazott Tilki: a megbeszélések jelentős része a világpiaci indokok és a cég anyagi lehetőségeinek körvonalazásával telt el.

A bejelentés hallatán a gazdák hagos zúgolódásba kezdtek, volt, aki a könnyeivel küszködve hagyta ott a tájékoztattató helyszínét. Egy másik úgy nyilatkozott, hogy az 55 hektár almáskert termését "inkább betárcsázza, mintsem ilyen megalázóan alacsony áron odaadja a múltinak" A gazdák közül többen azt mondták: a világpiaci ár nem indokolja az irreálisan alacsony, "megalázó" átvételi árat. Valamennyi megkérdezett gazda egyetértett abban, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron továbbra sem szállítanak almát a feldolgozóba.

Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják. Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.

A fent részletezett okok miatt továbbra sincs így megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma felvásárlási árának elfogadható emeléséről, ezért a szabolcsi gazdák a feldolgozóüzemeknél folyamatosan tartanak demonstrációt, továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe és erre kérik az összes gazdát - mondta Bakti János, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke.

- FrissMédia -