AKTUÁLIS
Egy robbanás utóélete - Ők már nem tudják megvédeni magukat
Ahogy a nyírbátori robbanás okozta porfelhő leülepszik, úgy nő a baleset körüli homály. A Szilágyi család válaszokat vár. Abban bízik, hogy a cég nem olyan emberekre akarja terhelni a felelősséget, akik haláluk miatt már nem tudják megvédeni magukat.

Szerdán, ahogyan beszámoltunk róla, hatalmas robbanás rázta meg a nyírbátori biogázüzemet. Egy fermentáló tartály robbant fel, eddig tisztázatlan körülmények között. A robbanásban a tartály takarítását végző brigád mindhárom tagja életét vesztette. Arnold volt a legidősebb a maga 53 évével, testvére 42, míg a legfiatalabb, Arnold fia 23 éves volt.

A család férfitagjai körülbelül négy éve álltak a nyírbátori biogázüzem alkalmazásában. A család elmondása szerint a cég állításával ellentétben nem külsős vállalkozók voltak, munkaszerződésüket a cég háromhavonta megújította. A Szilágyi brigád pár évig négyfős volt, ugyanis Arnold, aki édesapja után kapta a keresztséget, szintén a brigád tagja volt. Most azt mondja, hogy bárcsak ő is meghalt volna, akkor nem érezné ezt az iszonyú fájdalmat.

A robbanás másnapján fekete szomorúság ül a rendezett, de szerény családi házon. Fájdalmas sírás hallatszik. Maguk sem tudják visszahozni a párom, írhatnak bármit is, az már nem segít rajtuk – mondja zokogva az édesanya, aki a férjét, testvérét és az egyik fiát veszítette el. Fájdalmát csak ő érzi, azt senki nem tudja felfogni.

"Megölték, halálba küldték őket" – mondják a rokonok. A beszélgetés közben - ami mintha egy kis megnyugvást adna a családnak -, sorra bontják ki a tragikus nap eseményeit.

A Szilágyi brigád feladata a cég úgynevezett alacsony fermentor tartályának takarítása volt. Ez olyan tartály, amiből az üzem telephelyén 12 darab van, köztük egy toronyfermentorban termelődik a metángáz, ami egy gázturbinában elégetve villamosenergiát termel.

A biogázt két lépcsőben állítják elő. Az úgynevezett fermentáció első körben a Mezofil fermentorokban 25 napig 38 fokos hőmérséklettel, majd újabb 25 napig 55 fokos hőmérséklet mellett zajlik. Az eljárás végső szakaszában képződik a metángáz. Az üzem vegyes hulladékot hasznosít: trágyát, állati és mezőgazdasági hulladékot, amelynek szilárdanyag tartalma 6-10 százalék.

A fermentorok öt méter magas és 18-20 méter sugarú betonhengerek. Oldalukon nincs nyílás, csak a tetőn, ami szintén beton: itt van a beöntő nyílás, valamint a szervizajtó. Átlagosan nyolcezer köbméter a befogadó kapacitásuk.

A biogáz-termelés közben iszap keletkezik, amit időről időre ki kell takarítani. A munkafolyamatnak rendkívül szigorú feltételei vannak, hisz már a metángáz belélegzése is veszélyes és rendkívül nagy a robbanásveszély.

A cég egyik dolgozója, aki nevét nem adta az interjúhoz, elmondta, hogy a felrobban tartályt három hónapja leállították, nem termelt gázt. Maga a tisztítási folyamat elmondása szerint a szigorú előírások alapján folyt. Állítása szerint a Szilágyi brigádnak nem is szabadott volna lemennie a tartályba, nem is értik, hogy mit kerestek ott. Nekik a tragédia napján a külső egységeket kellett takarítaniuk.

Csak és kizárólag utasításokat hajtott végre a brigád, önállóan soha nem döntöttek, nem dönthettek – mondja Arnold, aki édesapjával több évig dolgozott a telepen. Tudja, ismeri a folyamatokat. Állítása szerint védőfelszerelést soha nem kaptak, de még a speciális védőoltást sem adták be nekik. Egészségmegőrzés gyanánt egy bakancsot és egy gumicsizmát kaptak.

A gyászoló asszonyt úgy tájékoztatták, hogy férje bakancsban volt. Úgy véli, hogy ez képtelenség. "Jobban ismerem a férjemet, mint saját magamat, ő biztos, hogy nem megy le 30-40 centiméteres iszapba, ami a tartály alján van, gumicsizma nélkül. Képtelenség. Mint ahogy az is képtelenség, hogy a brigádból bárki is dohányzott volna: soha egyikőjük sem gyújtott rá."

Azaz valami nem stimmel. Mindhárom áldozat lábán bakancs volt – állítják a hozzátartozók. Helyi forrásunk szerint a brigádnak a fermentor tetején kellett takarítania, állítása szerint nem volt kész a tartály előkészítése a belső takarításra - ilyen a folyadék kiszivattyúzása és a teljes gáztalanítás, menekülő útvonal biztosítása és biztosító személyzet, amely folyamatos kapcsolatot tart a tartályban tartózkodókkal. Elmondása szerint évekre visszamenőleg minden beeresztést jegyzőkönyveztek. Merthogy enélkül nem lehet leereszkedni a tartályba. A három élettelen testet a tartályban találták meg. Kettőt egyből, a harmadikat azonban keresni kellett a romok közt.

Rutinos, évek óta a tartályok takarításával foglakozó brigádról beszélünk, a brigád vezetője, Arnold rendkívül megfontolt, csak és kizárólag utasításra hajt végre feladatokat – azonban a főnökeinek, munkadójának soha, semmilyen körülmények közt nem mondott ellen. Szüksége volt erre a munkára, még ha sok esetben emberszámba sem vették a munkahelyén.

Hogy mi történt, azt a vizsgálatoknak kell kideríteniük. A rendőrség büntetőeljárás keretében, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával folytatja a vizsgálatot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály is vizsgálatot folytat, ami mindenre kiterjed, ami a hatáskörükbe tartozik. Vizsgálatot indított a katasztrófavédelem illetékes szakhatósága is. Mindezek eredménye alapján talán megtudhatják a hozzátartozók, hogy milyen folyamatok vezettek a tragikus robbanáshoz, amely három emberéletet követelt.

A tragédia másnapján este öttől a gyár bejáratánál gyűltek össze a rokonok, hogy elhelyezzék a kegyelet mécseseit. Az üzem részéről senki nem volt jelen, bár úgy tudjuk, hogy a cég a három dolgozóját saját hallottjának tekinti, temetési költségeiket átvállalják a családtól.

- FrissMédia -