KÉK FÉNY
Egy mozdulattal fojtotta meg fiatal feleségét az 51 éves férfi
Méghozzá Újév napján, hajnalban, Ököritófülpösön. Amivel nem számolt a férfi: 2022 első percétől a Btk. rögzített egy módosítást. Azt, aki családtagja sérelmére követ el élletellenes bűncselekményt, automatikusan ki kell zárni a kedvezményekből, így például feltételesen sem helyezhető szabadlábra a kiszabott büntetés letöltésének kétharmadakor. Hazánkban valószínűleg a most tárgyalt eset az első, ahol alkalmazni kell a szigorú szabályt.

Az 51 éves vádlott a mai előkészítő ülésen elismerte tettét, de ügyvédje tanácsára a tárgyalásról nem mondott le. Bartha Andrea bíró a bizonyítási eljárás lefolytatása érdekében rövid szünet után tárgyalással folytatta az ügy tisztázását.

Dr. Halász Ágnes ügyész a Megyei Főügyészség vádiratát ismertetve elmondta, hogy a terhelt feleségével élt együtt Ököritófülpösön, de a házasságuk a férfi féltékenysége miatt néhány hónappal korábban megromlott. 2022. január 1-jére virradó éjszaka ismét szóváltásba keveredtek, ekkor a vádlott olyan erővel szorította meg az ágyban fekvő felesége nyakát, hogy az asszony a helyszínen meghalt.

Ezt követően a vádlott öngyilkosságot kísérelt meg, összekaszabolta a csuklóját, majd hypót is ivott, azonban a sérülések kismértékűek voltak, az öngyilkosság nem sikerült. A vádlott reggel 7 órakor telefonon értesítette a segélyhívót a történtekről.

Az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét a vádiratban foglaltak szerint, azonban nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról és eltúlzottnak találta az ügyészség által indítványozott 13 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést.

A bíróság az előkészítő ülést követően tárgyalást tartott az ügyben, ennek során kihallgatta a vádlottat, aki azonban részletes vallomást nem tett.

A bíróság emberölés alapesetében folytatja le a bizonyítási eljárást, így maximum 15 év börtön lehet a vége, azonban az ügyész által tett mértékes indítványra figyelemmel 13 évnél többet nem, de kevesebbet kaphat a terhelt. Viszont az új szigorító szabály miatt a bírónak abban már nincs mérlegelési joga, hogy ítéletében biztosítsa a kedvezményes szabadulás lehetőségét. Azaz, ha az ügy végén mondjuk 10 év börtönt kap az elítélt, azt az utolsó napig le kell ülnie, mivel hozzátartozója sérelmére követte el tettét.

A módosításra egy 2020 decemberi győri kettős gyerekgyilkosság után merült fel igény. Ekkor a tárcavezető, Varga Judit vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogy a tragédiát megelőzően az eljáró hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás, amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia. A börtönből szeptemberben szabadult H. Gábor december 15-én végzett 13 éves nevelt lányával és 10 éves kisfiával, majd öngyilkos lett. Egyedül hatéves kislányát hagyta életben.

Az ököritófülpösi ügyben a bíróság november 10-én fog újabb tárgyalást tartani, ahol elmeorvos-, és pszichológus szakértők, valamint tanú kihallgatására kerül sor.

- FrissMédia -