NAGYVILÁG
#külföld
#nyaralás
Drágulnak a külföldi utak, sokan inkább belföldön nyaralnak
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a külföldi nyaralások áremelkedéséről beszélt a TV2 Tények adásában.

Óriási mértékű a drágulás, akár 20 százalékkal is többe kerülhetnek a külföldi utak. Sokan tapasztalják, hogy a repülőjegyekért, de a szobákért is horribilis összegeket kérhetnek el a légitársaságok és a szállásadók. A magyarok kedvenc üdülőhelyei közül Törökország és Görögország is drágább lehet idén. Belföldön viszont nem számottevő a drágulás, a családok így szívesen töltenek idén is több napot például a Balaton partján.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró szerint arra minden külföldi út esetében számítani kell, hogy jelentősen drágább lesz a szállás és a szolgáltatások ára. A szakértő szerint ebben közrejátszik az infláció is, valamint a háborús válság, és új adókat is bevezettek egyes országokban, vagy megemelték a már létező adókat.

"Azt is látjuk, hogy vannak olyan szolgáltatások is, amelyek korábban ingyenesen hozzáférhetők voltak, de ma már fizetni kell értük - akár egy város belső részének meglátogatása vagy egy szentély, templom felkeresése" - mondta a szakértő, aki szerint a drágulás miatt a külföldön eltöltött idő rövidül. Sokan pedig éppen ezért itthon pihennek, és már eleve belföldre tervezik a nyaralást, hiszen itthon nem tapasztalható 20 százalékos drágulás. Sokan jönnek ide is külföldről, hiszen Magyarország biztonságos úti cél, ami az épített és a természetes környezet mellett hatalmas vonzerőt jelent az ide látogató turistáknak.