KULTÚRA
"Dögre bőgők" - Dalárdából férfikórus
Három éve a vásárosnaményi férfikórus 15 fővel alakult, első fellépésük az interneten volt. Az akkor 6 hetes formáció Nőnap alkalmából egy olasz népdal-feldolgozással köszöntötte a hölgyeket.

Sánta Miklós, a kórus vezetője elmondta, hogy a mostani felállásnak volt elődje, hiszen Vásárosnaményban korábban is működött már férfi dalárda, akik főleg "elvtársi temetéseken" vettek részt, ezért a nép egyszerűen csak "Dögre bőgőknek" hívta őket. Az akkori dalárdából jelenleg 3 tag énekel az új kórusban.

A kórus nagyon népszerű, folyamatosan hívják őket fellépésekre, kórustalálkozókra, megemlékezésekre - mint például a Szolyvai Emlékparkba -, de sikeres a bordal összeállításuk is, éppen ezért sok meghívást kapnak borkóstolókra, borbemutatókra is - mondja a a kórus megálmodója, Sánta Miklós.

Iványi Tamás, a kórus karnagya elmondta, hogy nem nagyon hitt abban hogy ez a férfikar életképes lesz Vásárosnaményban, de Sánta Miklós emberfeletti munkája a csoport összetartásában mindenképpen példaértékű. A kórust az évfordulót egy ünnepi előadással ünnepelte, amelynek különlegessége volt, hogy minden előadott dal előtt Iványi Tamás érdekes információval látta el a közönséget a dal betanulásáról.

Az ünnepség végén a kórus tagjai hagyományos paraszti ételeket kínáltak a vendégeknek, majd öröménekléssel fejeződött be a rendezvény.

Az ünnepségen jelen volt Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere is.

Fotó: Bodnár Zsolt/háromhatár.hu