NAGYVILÁG
Belföld
#Hierotheosz
#civil szervezetek
Civil infó Vásárosnaményban
A Hierotheosz Egyesület, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum címbirtokosa az országos „CIVIL INFO – NEA 2019” rendezvénysorozatba kapcsolódva ezúttal Vásárosnaményban rendezett tájékoztató fórumot. A szimpóziumon a civil szférát érintő jogszabály-változásokról és pályázati lehetőségekről kaphattak értékes információkat a résztvevők.

Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum operatív igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a Miniszterelnökség kiemelten figyel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, hiszen szakembereik rendszeresen jelen vannak az egyesület rendezvényein, így nyújtva segítséget a térségben működő civil szervezeteknek.


Filep Sándor, Vásárosnamény város polgármestere házigazdaként köszöntőjében rámutatott, hogy Vásárosnamény önkormányzata odafigyel a civilekre. „Tudjuk azt, hogy a civilek, az önkormányzat és a vállalkozások hármas egységet alkotnak” Ez a hármas egység biztosítja a stabilitást, ha ez megvan, akkor a térség tud előre haladni, fejlődni – fogalmazott a városvezető.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a megyei önkormányzat kiemelten figyel a civilekre, hiszen „a civilekre bizony igen nagy szükség van” és jó érzés, hogy megyénkben ilyen aktív a civil élet. A civilek azok az emberek, akik úgy hajlandók tenni a közösségükért, hogy igazából nem kell nekik semmilyen külső motiváció, hiszen amit tesznek, „az belső indíttatásból teszik” – fogalmazott az alelnök.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője szakmai előadásban beszélt a helyi vagy területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatásáról, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2019-ben bevezetendő egyéb változásairól.

200 ezer forint a kis civilszervezeteknek

A főosztályvezető rámutatott arra, hogy a kormányzati törekvéseknek megfelelően a kimondottan kis közösségfejlesztő civil szervezetek pályázati lehetőségeit kívánják egyszerűsíteni a változtatásokkal. Ami azt jelenti, hogy az egyszerűsített támogatás pályázat során nem lesz kollégiumi bírálat. Az ilyen szervezeteknek néhány feltételnek kell megfelelniük - például, hogy 5 millió forint alatti nem országos, hanem helyi vagy területi szervezet legyen, legalább két teljes éves gazdasági beszámolóval.


Egyszerűsítik az adminisztrációt, így kettő helyett egy pályázat lesz. Vagyis a szakmai és a működési pályázatokat egy kiírás alatt érhetik el a civilszervezetek. A normatív kiegészítő pályázattal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az összegét megduplázzák. Ez azt jelenti – mutatott rá -, hogy ha egy civilszervezet adományt gyűjt, akkor az így befolyó összeghez pályázat útján további 5 százalékot kaphatott eddig, de a kiegészítő normatív támogatás 2019-ben már 10 százalék lesz. A döntésnek kettős célja van, egyrészt így növekszik a civilszervezetek támogatása, másrészt ezek a szervezetek érdekeltebbé válnak az adománygyűjtésbe. Jelentős változás még, hogy a pályázati kiírások nem decemberben, hanem januárban jelennek meg, ez egyébként a civilszervezetek kérése volt – jegyezte meg Kecskés Péter.

Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának döntéstámogatási referense az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer ( EPER) változásairól tartott gyakorlati bemutatót.


- FrissMédia -