KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#alma
#felvásárlás
#ára
#Magosz
Botrányosan keveset fizetnek az almáért
Kirívóan keveset fizetnek az almáért - írja közleményében a Magosz.

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint, hogy kirívóan alacsony az ipari alma felvásárlási ára. A 13 forintos mai kilónkénti ár az önköltséget sem fedezi.

Az ipari alma felvásárlási ára kapcsán a termelők és a feldolgozók korábban többszöri egyeztetést folytattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – áll a Magosz közleményében. Ám azon túl, hogy a felek megismerték egymás álláspontját, érdemi megegyezés nem született - teszik hozzá.

A 13 forintos jelenlegi kilónkénti felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg, amely a Magosz szerint rendkívül méltatlan helyzetbe hozza a gazdákat. A probléma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vált akuttá, de az ottani feldolgozó ármeghatározó szerepe miatt a helyzet országos jelentőségű üggyé válhat.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) minden jogszerű intézkedést megtesz a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében – fogalmaz a közlemény.