KÉK FÉNY
#Tornyospálca
#rém
#bíróság
Bíróság előtt a tornyospálcai rém
Ma úgynevezett tárgyaláselőkészítő megbeszéléssel kezdődött annak a tornyospálcai vádoltnak a pere, aki több késszúrással megölte édesapját. A férfinak nem ez volt az első gyilkossága. A védelem zárt tárgyalásra tett indítványt, de azt a bíró elutasította.

A vádlott a mostani gyilkosság előtt már kétszer követett el személy elleni erőszakos bűncselekményt. Az elsőt édesapja sérelmére, amikor is vasvillával szúrta le. Akkor még szerencséje volt az apának. Ennél az esetnél az orvosok nagymértékű korlátozottságot állapítottak meg a vádlottnál, súlyos testi sértés miatt indult ellene eljárás, ami próbára bocsátással zárult. Rá egy évre a bárárnőjét brutális kegyetlenséggel megölte. Akkor már az orvosszakértők azt állapították meg, hogy beszámítási képességgel nem rendelkezik. Ezért nem tudtak büntetést kiszabni rá, kényszer-gyógykezelését rendelték el. Az intézetből, ahol ez folyt, 2009-ben engedték ki.

2018 januárjában a 36 éves férfi mindenféle előzetes szóváltás nélkül több késszúrással megölte édesapját. Reggel még kivitte a metszőket a gyümölcsösbe, onnét hazatérve követte el szörnyű tettét.

Hibázhatott az orvos

Egy, az ügyet jól ismerő személy felhívta a figyelmünket arra, hogy amikor 2009-ben a vádlottat kiengedték a kényszer-gyógykezelését végző intézetből, injekciós gyógyszer-adagolást rendeltek el nála. A gyógyszerrel féken lehetett tartani a beteg kényszerképzeteit, kóros elmeállapota kezelhető volt.

Sokáig működött is a dolog,

hiszen a vádlott sikeres mezőgazdasági vállalkozó volt, pályázatokat nyert, kvázi nem volt korlátozva. A gyilkosság előtt körülbelül 6-7 hónappal arra hivatkozva, hogy "fáj az állandó injekciózás", tablettás adagolásra állt át az orvos. Innentől kezdve - vélekedik az ügy ismerője - kezdődtek a problémák. A vádlottnak a betegségből kifolyólag nincs betegségtudata. Viszont ahogy fokozatosan kimaradtak a gyógyszerek, egyre erőteljesebben jelentkeztek a tünetek, amik kényszerképzetekben mutatkoztak meg. A vádlott környezetének jelezéseket adott, de azokat vagy nem vették komolyan, vagy elbagatellizálták.

A vádirat szerint - amit nem olvastak fel a tárgyaláson, mivel azt sem a vádlott, sem a vádló nem kérte - a vádlott az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban tornyospálcai házukban és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002 óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt. 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20-án reggel munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon feküdt. A vádlott magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen meghalt. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket.

A mai előkészítő tárgyaláson beismerte a bűncselekmény elkövetését az ügyész vádiratában foglaltakkal megegyezően, viszont mivel kóros elmeállapotot diagnosztizáltak nála az orvosszakértők, ez teljes mértékben nem fogadható el.

Az ügy érdemi tárgyalása nyilvános ülésen, decemberben folytatódik orvosszakértők meghallgatásával.

- FrissMédia -