18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#Nyíregyházi Törvényszék
#letartóztatás
#bilincs
#guszevi rém
#testi sértés
Bilincsben a guszevi rém
​A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2024. január 22-én a halált okozó testi sértés bűntette miatt indult eljárásban 2024. május 22-ig elrendelte a bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy halálra verte az élettársát.

A bíróság előírta a férfinak, hogy a bűnügyi felügyelet alatt Nyíregyháza közigazgatási területét engedély nélkül nem hagyhatja el és hetente köteles jelentkezni az illetékes rendőrkapitányságon. Az elsőfokú bíróság döntését az ügyész nem vette tudomásul, a gyanúsított letartóztatása érdekében fellebbezést jelentett be.

A Nyíregyházi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2024. február 13-án tartott tanácsülésén indokoltnak találta a férfi letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint M.Z. gyanúsított 2024. január 18-a és 20-a között – közelebbről meg nem határozható időpontban – a nyíregyházi lakásukban olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Másnap a férfi olyan valótlan bejelentést tett a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon, miszerint az élettársa eltűnt.

A gyanúsított és a sértett öt kiskorú gyermeket nevelt a közös ingatlanban, akik közül a tizennégy éves fiúgyermek 2024. január 20-án az éjjeli órákban a nagynénjén keresztül kért segítséget a Segélyhívó Központtól, mert az édesanyjukat nem tudták felébreszteni, azonban a kiérkező mentők már csak a nő halálát tudták megállapítani.

Az elsőfokú bíróság döntése óta a gyanúsított elhagyta azt a lakást, ahol a gyanúsítás tárgyát képező bűncselkemény történt, először a bíróság előtt nem ismert lakcímre távozott, majd jelenleg a nyíregyházi kórházban tartózkodik rehabilitáción. Ebből kifolyólag kiskorú gyámoltjairól sem gondoskodik. Ezen túlmenően megállapította a bíróság, hogy a gyanúsítottal szemben másik büntetőeljárás is van folyamatban.

A megváltozott körülményekre tekintettel, továbbá figyelemmel a nyomozás kezdeti állására, a gyanúsított tanúkhoz fűződő közeli viszonyára a bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne, vagy megkísérelné a tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezíteni. Ezek veszélye a másodfokú bíróság szerint oly mértékű, amit kizárólag a gyanúsított letartóztatásával lehet megakadályozni, ezért 2024. március 13. napjáig elrendelte a gyanúsított letartóztatását.