KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#névadás
#nyelvünk kincsei
Az ősi magyar nevek sem mindig játszhatnak - Névadás 3.
Sorozatunk befejező részéből megtudhatják, mikor nem adhatnak régi magyar nevet gyermeküknek, mikor fogadható el bejegyzésre a becézett forma és anyakönyvezhető-e egy újszülött földrajzi, család- vagy márkanéven. A különleges esetekben a Magyar Tudományos Akadémia MTA Nyelvtudományi Intézetének szakemberei,az úgynevezett Utónévbizottság nyelvészei döntenek.

Az ősi magyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre az MTA Nyelvtudományi Intézete Utónévbizottság nyelvészei, ha hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható, hogy a nevet a középkorban személynévként használták. De figyelembe veszik a név jelentését is: ha olyan régi névről van szó, amely hátrányos lehet a viselőjére, annak a bejegyzését nem javasolják. Ilyen lehet a Nemél, a Halaldi vagy a Sánta.

Ha egy név becéző változatát szeretné adni valaki a gyermekének, akkor a túlzott, többszörös becéző formát elfelejtheti: Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike nem jegyezhető be. A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is. Ilyen például a Gergő vagy a Janó.

Nem javasolják viszont a földrajzi névként, márkanévként, művésznévként vagy csak családnévként használt alakokat, mint a Gyimes, a Benetton, a Zséda vagy a Károlyi. Kivételt akkor tesznek, ha a ma használatos földrajzi név bizonyíthatóan személynévi eredetű (Abony, Apaj, Mizse), vagy a ma családnévként használt nevet a középkorban bizonyíthatóan egyelemű személynévként használták (Benke, Gorda, Pető).

A köznévi eredetű és jelentésű fantázianevek esetében csak akkor javasolják a név bejegyzését, ha a név jelentése feltehetően nem lehet hátrányos a név viselőjére (Csibécske, Felhő, Zápor), illetve ha a köznévi alak történetileg beleilleszthető névkultúránkba.

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük.

- FrissMédia -