NAGYVILÁG
Külföld
#terrorizmus
#London
Az Iszlám Állam katonája gyilkolt Londonban
Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben. Az Iszlám Állam csütörtökön magára vállalta a londoni terrortámadást, és közölték, hogy az ő katonájuk hajtotta végre a merényletet.

Az Iszlám Állam csütörtök délután magára vállalta a terrortámadást – tudósított az AFP hírügynökség az Amaq jelentéseire hivatkozva.

A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül két civil halt meg – közölték a hatóságok. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma összesen negyven. A hatóság tudni véli, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak. A terrorelhárítás vezetője megnevezte a meghalt rendőrt is. A késes támadó leszúrt áldozata Keith Palmer, 48 éves volt.

II. Erszébet részvétet nyilvánított

“Legmélyebb részvétét” fejezte ki csütörtökön II. Erzsébet brit királynő az előző nap London központjában végrehajtott terrortámadás érintettjeinek, és egyúttal méltatta a történtekre adott rendőrségi választ.

“Gondolatban azokkal vagyok, imáim és legmélyebb részvétem azoknak szól, akiket sújtott a tegnapi szörnyű erőszak” – hangsúlyozta közleményében a 90 éves uralkodó, aki egyúttal köszönetet mondott a rendőröknek ás mindazoknak, akik oly önzetlenül igyekeztek másokat megvédeni.

A királynő eredetileg csütörtökön nyitotta volna meg hivatalosan a londoni rendőrség új székházát, de a rendezvényt a terrortámadás miatt lefújták.
A brit parlamentnél szerdán elkövetett merényletben a támadóval együtt négy ember vesztette életét, míg további 40-en megsebesültek.

Spanyolországban az áldozatokra emlékeztek

A délben a madridi parlament alsóházának belvárosi épülete előtt a képviselők, a kormányzati hivataloknak otthont adó Moncloa-palota előtt pedig Mariano Rajoy miniszterelnök és kabinetjének több tagja adózott az áldozatok emlékének.
A kormányfő táviratban nyilvánított részvétet és fejezte ki együttérzését a spanyol kormány nevében Theresa May brit miniszterelnöknek

Mint írta, egységesnek kell maradniuk “az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben”, amelyek “mindenkit egyformán érintenek, és nem ismernek határokat”.
Korábbi sajtóértesülések szerint a szerdai merénylet halálos áldozatai között egy spanyol állampolgár is van.

A spanyol külügyminisztérium tájékoztatása szerint a 43 éves nő valójában londoni születésű brit állampolgár, akinek édesanyja spanyol, így rokonai élnek a galíciai Betanzosban.
A település önkormányzata háromnapos gyászt rendelt el. Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a városházán, ahogy a galíciai parlament épületén is. A helyi képviselők délben itt is egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, és így tett a galíciai autonóm közösség több önkormányzata is.

A spanyol királyi pár Twitter-üzenetben fejezte ki megrendülését és együttérzését brit fővárosban történt merénylet miatt.

Theresa May: brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt – mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.

Áder János részvéttáviratot küldött II. Erzsébet királynőnek

Áder János – mint írta – megrendülve és mély szomorúsággal értesült a merényletről, amelyben több ártatlan ember életét vesztette. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek.

“Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben” – írta.

Brit zászló világított szerte a világon

A szolidaritás jegyében kék-piros-fehér fények gyúltak ki.

Egy percnyi csend

Habár a Westminster-híd és a parlament környéke továbbra is kordonokkal van lezárva, az intézmény dolgozói ma reggel már bejuthattak munkahelyükre, ennek értelmében ma minden ott dolgozó egyperces néma felállással tiszteleg majd a londoni terrortámadás áldozatai előtt – írja az Independent.

Vélhetően ismerik az elkövető kilétét a hatóságok

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott az M1 Ma reggel című műsorában, hogy a rendőrök “pillanatok alatt” azonosították, hogy Birminghamben bérelték az autót, amellyel Londonban járókelők közé gázoltak, de nem biztos, hogy ugyanaz volt a bérlő és a támadó.

Kis-Benedek József szavai szerint a módszerből ítélve az Iszlám Állam ideológiáját követte a merénylő.

Közölte, hogy nem tekinti magányosnak az elkövetőt: segíthették a kocsibérlésben, és a helyszín kiválasztásában is “súghattak neki”. Előkészített akcióról lehet szó, “nem véletlenül” vettek ennyi embert őrizetbe Birminghamben – jegyezte meg.

Védelmi miniszter: feltételezhető a kapcsolat az iszlamista terrorizmussal

A brit hatóságok feltételezik, hogy a londoni merényletnek valamilyen formában köze van az iszlamista terrorizmushoz – jelentette ki Michael Fallon brit védelmi miniszter csütörtökön a BBC rádiójának nyilatkozva. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadón kívül, aki egyedül hajtotta végre tettét, mások segítették-e ebben, vagy részt vettek-e a tervezésben – tette hozzá.

Fallon bejelentette, hogy felülvizsgálják a brit parlament épületére vonatkozó biztonsági előírásokat.

Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben: egy rendőrt késsel szurkált halálra, és két elütött járókelő halt bele sérüléseibe. Egyikük egy ötvenes éveiben járó, eddig ismeretlen férfi. A másik elütött áldozat egy 43 éves, kétgyermekes édesanya, Aysha Frade, aki éppen úton volt gyerekei iskolája felé, de a hídon a támadó kíméletlenül elgázolta a szürke Hyundaiával.

Hét embert letartóztattak a londoni terrortámadással kapcsolatban

A hatóságok első tájékoztatása szerint különböző nemzetiségű embereket vettek őrizetbe.

Birminghami lehetett az elkövető

Meg nem erősített hírek szerint a terrortámadás elkövetője a közép-angliai Birmingham városából származhatott. A városban bérelhették a támadáskor használt autót. A rendőrség nemrég házkutatást tartott a városban, több embert őrizetbe vettek.

Ezzel kezdődött

Kettős támadás rázta meg szerda délután London központját: egy késsel felszerelkezett autós embereket gázolt a Westminster-hídon, majd autójából kiszállva a parlament bejáratnál rátámadt egy rendőrre. A támadó, a megtámadott rendőr, két elgázolt személy is meghalt, valamint még egy civil elhunyt, a sérültek száma csaknem félszáz. A londoni rendőrség terrortámadásként kezeli az incidenst. A londoni magyar nagykövetség telefonszáma: 00 44 20 7201 3440.


Forrás: MTI

-Friss Média-