AKTUÁLIS
#Orbán Viktor
#Tusványos
#beszéd
​Az elmúlt 5​ év legerősebb beszédét mondta Orbán Tusványoson
Tréfásan és hatásosan kezdte, majd erős üzenetekkel folytatta. Látszik, hogy a tavalyi, nem minden szempontból szerencsés tusványosi beszéd után úgy felkészült, hogy nagyívű retorikai munka lett a tusnádfürdői egyórás miniszterelnöki beszéd.

Az elején a román külügyi tanácsadó levelét idézte, rendkívül viccesen, amiből például azt is kiemelte, hogy azt tanácsolták neki: ne használja azt a kifejezést, hogy Erdély vagy Székelyföld, mert nincs ilyen román területi egység. Mire Orbán: Soha nem állítottuk, hogy ezek román területi egységek. Szintén tanácsolták neki, hogy ne tüntesse fel negatív színben az európai uniós értékeket: migráció, LMBTQ, háború. Ezek rossz színben tűnnek fel maguktól is - mondta Orbán. Kiemelt célként említette, hogy a magyarországi EU elnökség idején Románia a schengeni övezet tagja legyen. Azért tréfásan odaszúrt: amióta ő itt van, már a 20. román miniszterelnököt köszöntheti. Megköszönte ugyanakkor a román hatóságok munkáját, mivel tény és való, hogy semmiféle rendzavarás nem történt, noha lehetett román zászlós tömeget látni a bejáratnál.

A humoros és ütős bevezetést világpolitikai fejtegetések követték. Kína lassan lekörözi az USA-t, az EU legyengült, mert visszaesett a gazdasági ereje - mondta Orbán. A magyar miniszterelnök feltette a kérdést: elkerülhető-e az összeütközés? Merthogy hasonló helyzetekben az elmúlt 16 esetből 12 háborúval végződött és csak 4 oldódott meg békésen. A történelmi példák egymást követték, elhangzott Thuküdidész csapdájának gondolata is, amikor a pillanatnyilag első hatalom abból indul ki, hogy a második mire lehetne képes és ettől nagyon megijed, befeszül és ebből konfliktus lesz, pedig abból is kiindulhatna, hogy vajon a hatalmát veszélyeztető ország mit akar, nem pedig, hogy mit tudna tenni. A háború elkerülhetetlen, kivéve, ha a nagyok elfogadják, hogy két Nap van az égen - mondja Orbán.



A magyar miniszterelnök bízik abban, hogy a következő európai parlamenti választások után visszább szorulnak majd a föderalisták - szólt az Európai Unió belső helyzetét értékelve. Ezt követően megérkeztünk Magyarországra, majd nehezen követhető alkotmányjogi fejtegetés következett. A történészek kedvéért mindenesetre elkeresztelte az Alaptörvényt Húsvéti Alkotmánynak.

Szólt a 2030-as tervekről is. Az elmúlt 13 év alatt 27.000 milliárdról 80.000 miliárdra nőtt a teljesítménye Magyarországnak. A cél: 2030-ra 160.000 milliárd legyen a GDP. A villamosenergia importja 2030-ra 0 legyen. 13 éve 62 százalékos volt a dolgozók aránya, most 77 százalék, 2030-ra pedig 80 százalék a cél. A családtámogatások segítségével 1.2-ről 1.5-re emelkedett a termékenységi ráta, de 2.1 kellene, hogy legyen - ezt igaz nem ígérte meg a miniszterelnök 2030-ra, de a célt világosan kijelölte.

A honvédelemben egyenruhás irodások helyett harcosaink lesznek - mondta Orbán Viktor. A 13 évvel ezelőtti helyzethez képest tízszeres a határon túliak támogatása - szólt a külhoni magyarokhoz is Orbán Viktor.

A veszélyek között megemlítette: két meteorral is összeütköztünk, az egyik a Covid, a másik a háború. Úgyhogy ha minden jól megy, majd 2024-ben az önkormányzati és európai uniós választások után lesz csak ismét megfelelő a pálya - szólt ismét a jövőről. Utána lehet a 2030-2040 közötti tervekről beszélni - mondta optimistán Orbán Viktor.