KÖZÉRDEKŰ
#belvíz
#Alföld
#repce
#árpa
#ősz
#őszi vetés
#csapadák
#szárazság
Az Alföldön egyre nagyobb a belvízzel elöntött terület nagysága
A csapadékos időjárásban az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat november 30-i agrometeorológiai elemzésében.

Közölték: az átmeneti szárazabb időszak után a héten ismét csapadékosabbra fordult az időjárás, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött. Az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 milliméterrel, míg máshol 10-40 milliméterrel esett több csapadék az ilyenkor szokásosnál. A talaj felső félméteres rétege sokfelé telített, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz.

Az elmúlt héten hosszú idő óta először alakult az átlaghőmérséklet alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál, múlt csütörtökre virradó éjszaka országszerte fagyott. A hétvége óta nagy területen a maximumok is csak 5 Celsius-fok körül vagy az alatt alakulnak.

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, amelyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig többfelé 3-5 leveles állapotban van.

A hét végéig további számottevő mennyiségű csapadékra van kilátás jellemzően eső formájában, de csütörtökön és szombaton északon, valamint nyugaton havazás is várható. Szombat estig összességében 15-30 milliméter közötti mennyiség valószínű, de az ország középső nyugat-keleti sávjában 40-50 milliméter is eshet, így a belvízfoltok további növekedésére van kilátás.

A csütörtökön átvonuló melegfront mögött megenyhül az idő, majd vasárnaptól ismét lehűlésre lehet számítani, országszerte fagypont alá hűl a levegő, a jövő hét első napjaiban többfelé mínusz 5 foknál is hidegebbek lesznek a hajnalok, és többfelé napközben is fagyni fog; a hét közepétől is csak kismértékben nő a nappali felmelegedés mértéke.

-MTI-