NAGYVILÁG
Belföld
#Gulyás Gergely
#kötelező akciózás
Augusztustól 15 százalékra emelkedik a kötelező akciózás mértéke
Az infláció letöréséért sokat tett a kormány, ezt szolgálták az árstopok és ezt szolgálja a kötelező akciózás is, amely eddig 10 százalékos árkedvezményt jelentett meghatározott termékkörre, de ez augusztus elsejével 15 százalékra emelkedik - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető a gazdasági helyzettel kapcsolatban kifejtette: az orosz-ukrán háború által kiváltott rendkívül nehéz helyzet, amelyet tovább súlyosbítottak az európai uniós szankciók, valamelyest javulni látszik. Javuló gazdasági kilátásokkal lehet számolni, a gazdasági növekedés a második félévben gyorsulni fog - jelentette ki.

Úgy vélte, az év egészére reálisnak tűnik a költségvetésben rögzített másfél százalékos, de legalább egyszázalékos gazdasági növekedés, a jövő évben pedig teljesíthető a 4 százalékos gazdasági növekedés.

"Az inflációt is le fogjuk törni", gyors inflációcsökkenéssel számolnak - mondta. Hozzátette: ha minden jól megy, már októberben egyszámjegyű lesz az infláció, és ez azt jelenti, hogy mostantól minden hónapban 2-3-4 százalékos inflációcsökkenés lesz.

-MTI-