NAGYVILÁG
Belföld
#doni emléktúra
#50 kilométeres szakasz
#fehérgyarmat
Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak - fotók, videó
Ezen a hétvégén rendezték meg a VI. Emlékmenet a Doni Hősökért elnevezésű, 50 kilométeres gyalogmenetet, amely vasárnap délután 5-kor ért az utolsó állomásához, Fehérgyarmatra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2 nap alatt 12 települést érintve gyalog tették meg az 50 kilométeres távot a honvédsulisok és kísérőik.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, ezt megelőzően egy 100 kilométeres szakaszt teljesítettek a részvétvevők. Akkor Nyíregyházán, az Országzászló téren elhelyezett II. világháborús emlékműnél kezdődött a megemlékezés január 27-én, majd a Hősök terén a Megyeháza előtt folytatódott a rendezvény, ahol Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke indította el a menetet. A mostani 50 kilométeres szakasz szombaton reggel kilenckor indult Vásárosnaményból. Ennek a szakasznak a védnöke dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő volt, aki személyes érintettség okán, no meg történelemtanár mivoltának köszönhetően mini történelemórákat adott - a helyhez kötött, doni történelmi epizódokkal színesítve.

A Szatmár, Bereg megyei szakasz első estéjén nyílt kulturális emlékestet rendeztek Tarpa nagyközség művelődési házában, ahol a vendégelőadó dr. Bene János történész, a magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvédgyalogezred szakértője volt.

Az emlékmenetben a megye több településéről, illetve az ország több pontjáról érkezett iskolások, fiatalok és idősek vettek részt.

A menetszázad csapatzászlaját - mely a Magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred emlékét testesíti meg -, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlése adományozta a Honvédsuli Egyesületnek a doni túra alkalmából. A zászló a 38M csapatzászló hiteles másolata, melyre az emlékmenet által érintett települések vezetői egy-egy emlékszalagot kötöttek.

Nézze meg a vasárnapi nap összefoglalóját!


A fotók Penyigén és Fehérgyarmaton készültek.

- FrissMédia -