KULTÚRA
#kisvárda
#Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza
A varázslat folytatódik – próbán jártunk a kisvárdai Művészetek Házában
Második napjához érkezett a 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. Szombaton 18 órától a Művészetek Házában az ünnepélyes megnyitót követően Vidnyánszky Attila rendezésben láthatja a nagyérdemű Sára asszony című előadást. A produkció érdekessége, hogy a két társulat, a Nemzeti színház és a Marosvásárhelyi Spectrum színház közös produkciója. A darab rendezőasszisztense, Herpai Rita bepillantást engedett stábunknak az egyik próbájukba.

Próba…, de hát ez nem egy kész darab? Fordul meg sok színházba járónak a fejében. Akkor meg miért kell még próbálni?

A kérdésre a választ a díszletezők adják meg. Bár a tér közel azonos, de alakja teljesen más, így a megszokott díszletet jobban kinyitották, alkalmazkodva a kisvárdai viszonyokhoz. Csakhogy, ha a megszokott díszletet változik, azzal együtt változnak a takarások, belépő és kilépő pontok, a járások.


És mint tudjuk, a varázslat mögött másodperc pontossággal kidolgozott jelenetek, hatás és egyéb látványelemek segítik a színészek, s a darab színpadra álmodójának munkáját, végső soron a csodát.

A darab

Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli.

Sára asszony és férje György, Misikét, hetedik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Űr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást, szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult fiatalember, a tiszteletes unokaöccse, aki büszkén vállalja ateista voltát. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. György még küzd, de a „pallón átsuhanó" boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Azután ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást.

De vajon ki lesz az új jövevény? A válasz szentesíti az újjászülető hitet, Arany János személyében. Döbrentei Sarolta számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben.

További szombati programok

A zene szerelmeseinek igazi kuriózumot ígér A Coffee Tea Area szabadtéri színpadán Szemerédi Bernadett zenés délutánja. Zongorán közreműködik Drexler Vajk.

Szemerédi Bernadett délvidéki születésű színésznő tavalyi zenés összeállítása üde színfoltja volt a fesztivál palettájának. Idén is életének meghatározó zenés találkozásaiba enged betekintést, azokba a kivételes pillanatokba, amikor a lélek felszabadul, s a muzsika egyenlővé lesz egy végtelen, mély lélegzetvétellel.

20 órától Kisvárda főterén, a polgármesteri hivatal mellett felállított óriás színpadon Szikora Róbert és az R-Go élő zenekaros koncertje lesz.

A két programra a belépés ingyenes.