KÉK FÉNY
#kóma
#verés
#TEK
#tűzoltó
A tűzoltó a barátját védte, a TEK-es tanú az ügyben
Mint írtuk korábban, december 22-én hajnalban súlyos incidens történt egy nyíregyházi zenés szórakozóhelyen. Portálunk akkor a végfejleményekről számolt be, miszerint az egyik sértett kómás állapotba került. Az ügynek két hivatásos, egy TEK-es és egy tűzoltó is az érintettje – ma a helyszínen jártunk.

A tegnapi napon kapott információk alapján kerestük a katonai ügyészséget, választ még nem kaptunk. Mivel a cselekmény súlya miatt közérdekűnek tartjuk az esetről beszámolni, így ma a helyszínen próbáltunk utánajárni, hogy valójában mi történt.

Az incidensről a helyszínen több, nevét elhallgatni kérő emberrel beszéltünk, az ő elmondásuk alapján merőben más kép rajzolódik ki a 22-én hajnalban történt esetről.

A tűzoltó a barátját védte

A Búza téren található zenés szórakozóhelyen több baráti társaság szórakozott azon az éjszakán. Általunk nem ismert előzmények után a szórakozóhely előtti járdánál először hátulról a Terrorelhárítási Központ munkatársát ütötte le a későbbi „sértett” olyan erővel, hogy összeesett. Ezt észlelte a TEK-es tűzoltó barátja, aki a további támadás elhárításának reményében - többek elmondás szerint - ellökte a támadót, aki ennek következtében olyan szerencsétlenül esett, hogy a fejét a járdaszegélybe ütötte. Őt a mentők eszméletlen állapotban a debreceni kórházba szállították. Úgy tudjuk, hogy azóta magához tért, a külvilággal kommunikál, mozgásképes állapotban átszállították a nyíregyházi kórházba.

Az ügyben a Terrorelhárítási Központ munkatársát tanúként már kihallgatták. A történtek tényszerű feltárása a debreceni katonai ügyészségre vár, mivel ők az illetékesek az ügyben lévén, hogy érintett két hivatásos állományban lévő személy is.

Amennyiben helytállóak a helyszínen szerzett információik, akkor jogos védelmi helyzetében cselekedett a tűzoltó.

Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges - áll a hatályos Büntető Törvénykönyvben.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el.